Antena 3 CNN Economic Noua lege a pensiilor are impact și pentru salariați, nu doar pentru pensionari! Anunțul Ministrului Muncii

Noua lege a pensiilor are impact și pentru salariați, nu doar pentru pensionari! Anunțul Ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat în exclusivitate în emisiunea În fața națiunii, de la Antena 3 CNN, că noua lege a pensiilor are un impact semnificativ nu doar asupra pensionarilor, ci și asupra salariaților.

de Laura Dinu    |    03 Feb 2024   •   00:00

Modificările aduse legislației privind pensiile influențează atât condițiile de pensionare, cât și nivelul contribuțiilor sociale.

Pensiile românilor sunt determinate de contribuțiile pe care aceștia le plătesc la asigurările sociale și de perioada totală de contribuție, exprimată în ani de muncă.

Contribuțiile la sistemul de asigurări sociale sunt esențiale pentru constituirea dreptului la pensie și pentru stabilirea cuantumului acesteia. Cu cât contribuția și venitul sunt mai mari, cu atât pensia va fi, în general, mai mare.

De asemenea, anii în care o persoană a fost activă profesional și a contribuit la sistemul de pensii sunt esențiali pentru stabilirea cuantumului pensiei. Sistemul de pensii are în vedere perioada totală de muncă, iar pentru unele categorii profesionale, există posibilitatea de a se lua în considerare anumite perioade în care nu s-au plătit contribuții, dar care pot fi asimilate în anumite condiții.

”Să ştiţi că noua lege a pensiilor este şi pentru mine, şi pentru dumneavoastră, pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată, fiindcă noua lege a pensiilor aduce respect pentru români în sensul că, dacă ai ieşit la pensie în ani diferiţi, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, ai plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală vei avea o pensie egală.

Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare.

Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare", a explicat ministrul Muncii în exclusivitate la Antena 3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: Simona Bucura Oprescu pensii
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close