Antena 3 CNN Economic Sistemul de garanţie-returnare va fi lansat săptămâna viitoare. La ce trebuie să fiţi atenți după 30 noiembrie

Sistemul de garanţie-returnare va fi lansat săptămâna viitoare. La ce trebuie să fiţi atenți după 30 noiembrie

Sistemul de garanție-returnare va fi lansat joi, 30 noiembrie, și ar urma să ducă la eliminarea a 7 miliarde de ambalaje de pe străzile și din apele României.

Sistemul de garanţie-returnare va fi lansat săptămâna viitoare. La ce trebuie să fiţi atenți după 30 noiembrie
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2023   •   13:04

Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României, va fi lansat pe 30 noiembrie.

Proiectul a fost început în 2020 și va contribui la comunități mai curate și mai verzi, având în vedere că rezultatele așteptate sunt ca 7 miliarde de ambalaje de băuturi să dispară anual de pe străzile și din apele României:

"Este un proiect care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Începând cu 30 noiembrie, o să iasă treptat din fabrici ambalajele cu simbolul Ambalaj cu garanție pe etichetă și vor apărea la raft.

Acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine și veți primi înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României, va fi lansat pe 30 noiembrie....

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Sâmbătă, 25 noiembrie 2023

PET-urile pentru care românii nu vor primi banii înapoi de la magazin. Ministrul Mediului: ”Nu vor fi acceptate!”

”Românii vor primi înapoi cei 50 de bani garanție doar pentru acele recipiente pentru care au plătit acea sumă. Practic, își vor recupera banii pe care magazinul îi va solicita în plus față de costul unei băuturi, fie că vorbim despre apă, sucuri, bere. La valoarea produsului se vor adăuga cei 50 de bani. Aceștia vor fi evidențiați separat și la raft și pe bonul fiscal.

Acea garanție nu va fi purtătoare de TVA, va rămâne 50 de bani de la un capăt la altul și de îndată ce noi vom înapoia magazinului respectiv sau oricărui alt magazin din România recipientul, după ce am consumat conținutul, ne vom recupera suma de bani.

Asta înseamnă că ambalajele vechi, care nu sunt parte din sistemul garanție returnare și care nu au pe etichetă acel logo specific, nu vor fi acceptate de mașinile automate sau la colectarea manuală”, a explicat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close