Antena 3 CNN Economic Soluția de încălzire de trei ori mai eficientă ca lemnul. "Aduce aminte de secolul XVII. Avem liste de așteptare de o lună"

Soluția de încălzire de trei ori mai eficientă ca lemnul. "Aduce aminte de secolul XVII. Avem liste de așteptare de o lună"

Dacă energia electrică şi lemnul se scumpesc, românii tot caută soluţii pentru a da mai puţini bani şi se vede că şi găsesc.

Soluția de încălzire de trei ori mai eficientă ca lemnul. "Aduce aminte de secolul XVII. Avem liste de așteptare de o lună"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    11 Oct 2022   •   14:53

Rafinăriile au reluat livrările de cocs pentru populație, în condițiile în care tot mai mulţi oameni caută disperaţi soluții alternative de încălzire, potrivit stirileprotv.ro.

Cererea este mare, astfel că durează și o lună până la livrare. În România, aproape jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemn și cocs.

Rafinăria Petromidia a raportat o creștere simțitoare a cererii din partea românilor, iar la producător, prețul este, în medie, 1.500 de lei tona. 

"Cererea către populație a crescut. Avem liste de așteptare chiar și de o lună. 

Cocsul petrolier are o putere calorică foarte ridicată, de aproximativ 8.500 de kilocalorii, pe lângă celelalte produse care au aproximativ la jumătate puterea calorică. Cocsul petrolier ajunge la 2.600 de lei o tonă", spune Marius Apostol, managerul unui depozit de cocs.

"Mai mult de jumătate din populația României se încălzește cu lemne, cu cocs, cu tot felul de metode care aduc aminte de secolele XVII-XVIII. Pentru că facturile la energie sunt foarte mari și oamenii caută soluții", precizează Adrian Negrescu, analist economic.

Cocsul petrolier este un combustibil solid, obținut prin încălzirea și menținerea la temperatură ridicată a unor reziduri petroliere lichide. Deși este poluant, arderea sa nu încalcă normele de mediu.

"Avem și un dezavantaj. Faptul că acesta mai conține și compuși cu sulf, compuși grei chiar cu sulf, cu azot, care sunt toxici și poluanți", atrage atenţia Anca Sterpu, profesor universitar.

Conform unei analize comparative pentru mai multe soluții de încălzire, cocsul este de trei ori mai eficient decât lemnul.
 

×
Subiecte în articol: incalzire cocs
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close