Antena 3 CNN Economic Specialiștii FMI, îngrijorați de majorările prevăzute în Legea pensiilor | Surse: O delegație urmează să vină în România

Specialiștii FMI, îngrijorați de majorările prevăzute în Legea pensiilor | Surse: O delegație urmează să vină în România

O delegație a Fondului Monetar Internațional urmează să ajungă în România. Această vizită ar urma să aibă loc, joi. Specialiștii FMI sunt îngrijorați de majorările prevăzute în Legea pensiilor.

de Gina Vacariu    |    09 Dec 2023   •   17:14

O delegație a Fondului Monetar Internațional va ajunge, joi, în România. Din informațiile Antena 3 CNN, la fel cum s-a întâmplat și până acum, această delegație se va întâlni atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Există o variantă să se întâlnească și cu ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Această delegație a FMI  va veni de urgență în România, pentru că sunt îngrijorări ale FMI în ceea ce privește majorările din noua Lege a pensiilor, care ar trebui să intre în vigoare în septembrie anul viitor.

Această nouă Lege a pensiilor a trecut de Parlament și presupune majorări, în medie, de 40% pentru trei milioane de pensionari din cinci milioane, după ce se va face această recalculare pe baza noii formule care este în această nouă Lege a pensiilor.

Această nouă formulă își propune să elimine inechitățile care s-au acumulat în diferite categorii de pensionari. Practic, se dorește o uniformizare a sistemului și să se elimine inechitățile.

De menționat este că, pentru unii pensionari, această nouă Lege a pensiilor va aduce și majorări între 30-40-80% și cele mai mari chiar și de 112% față de pensiile pe care le au acum în vigoare, după ce va fi aplicată această nouă formulă.

România s-a angajat ca țară să aibă un deficit mai scăzut anul viitor. Acum, gaura din bugetul statului este undeva la 56 de miliarde. Deficitul de 5,5 agreat de Comisia Europeană ar trebui scăzut anul viitor înspre 4-4,4%.

Fondul Monetar, structură pe care țara noastră o plătește pentru consultanță financiară, ne atrage atenția că bugetul țării nu și-ar permite să dea recalculările din septembrie.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close