Antena 3 CNN Economic Start-up Nation, program pentru tinerii întreprinzători

Start-up Nation, program pentru tinerii întreprinzători

Start-up Nation, program pentru tinerii întreprinzători
de M.Z.    |    05 Apr 2017   •   09:17

Mediul de afaceri reprezintă motorul oricărei economii. România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de companii raportat la cel de locuitori. 

În ţara noastră, sunt mult mai multe firmele care dau faliment decât cele care se înfiinţează. 

Statul şi-a dat seama că, undeva, se greşeşte, aşa că încearcă să vină cu soluţii, pentru a-i încuraja şi sprijini pe antreprenori. Programul ”Start-Up Nation” sau Legea Prevenţiei sunt două dintre cele mai importante măsuri. 

Intact Media Group, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a organizat la Palatul Parlamentului forumul „Start-up Nation - România", ocazie cu care au stat faţă în faţă la aceeaşi masă reprezentanţii Guvernului şi cei ai mediului de afaceri. Executivul are în vedere mai multe proiecte, menite să impulsioneze antreprenoriatul român. 

Programul Start-Up Nation urmăreşte stimularea înfiinţării de companii noi cu capital autohnton, prin sprijin financiar. 

Guvernul speră ca acest program să ducă la crearea a cel puţin 20.000 de noi locuri de muncă. 

Condiţiile de eligibilitate pentru cei care vor sprijin de la stat ca să-şi deschidă o afacere nu sunt greu de îndeplinit. Firmele trebuie să fie înfiinţate după data intrării în vigoare a legii şi să nu aibă datorii la buget. 

Reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de afaceri avertizează însă că selecţia nu se va face pe principiul "primul venit, primul servit", ci în funcţie de punctajul obţinut. Astfel, sunt anumite domenii care aduc mai multe puncte candidatului, iar altele care nici măcar nu sunt admise în program. Numărul şi categoriile de angajaţi contează şi ele în acordarea unui punctaj mai mare sau mai mic.  

Oamenii de afaceri spun că iniţiativa Guvernului este bună, dar reprezintă doar un prim pas. Ca oameni care se confruntă zilnic cu piedicile din legislaţie, au însă multe amendamente. 

Afaceriştii de la noi spun că firmele străine sunt de multe ori privilegiate, în raport cu cele româneşti. 

Pentru bancheri, ideea de a sprijini statul în programul Start-Up Nation ar putea fi un lucru riscant. 

Legea Prevenţie, mult discutată în ultima perioadă, este şi ea menită să sprijine mediul de afaceri, în general şi pe tinerii antreprenori, în mod special. 

Bugetul destinat în acest an programelor de finanțare ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri este de zece ori mai mare decât cel din 2016, iar programul de guvernare prevede mai multe proiecte pentru susținerea înființării de întreprinderi mici și mijlocii. Această finanţare se traduce prin beneficiari mai mulți și, implicit, prin mai multe locuri de muncă ce vor fi create.

×
Subiecte în articol: Intact Media Group
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close