Antena 3 CNN Economic Statele Unite şi economiile puternice emergente, îngrijorate de finanţările acordate FMI

Statele Unite şi economiile puternice emergente, îngrijorate de finanţările acordate FMI

Statele Unite şi economiile puternice emergente, îngrijorate de finanţările acordate FMI
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
11 Dec 2011   •   13:33
Statele Unite şi economiile emergente sunt îngrijorate că ar putea pierde din finanţările acordate FMI dacă ţări precum Italia şi Spania ar solicita ajutorul creditorului de la Washington.

"FMI nu trebuie considerat un substitut pentru angajamentele solide pe care trebuie să şi le asume Europa, iar guvernele europene trebuie să preia cea mai mare parte din eventualele pierderi pe împrumuturile de urgenţă destinate statelor din zona euro", a declarat un oficial american de rang înalt.

Volumul împrumuturilor către blocul monetar ar creşte puternic dacă Italia sau Spania ar solicita ajutor, deoarece volumul de finanţare necesar pentru economii atât de mari ar fi de un cu totul alt nivel faţă de împrumuturile pentru Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Marile economii emergente au ridicat semne de întrebare, în conducerea instituţiei, privind riscurile care ameninţă capitalul fondului, au declarat pentru Reuters, surse oficiale guvernamentale.

Într-o întâlnire cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, patru oficiali americani şi-au exprimat neliniştea faţă de riscurile pe care şi le-ar asuma Fondul odată cu implicarea mai agresivă în Europa.

Astfel, o solicitare din Italia sau Spania de sprijin de la FMI ar pune SUA într-o poziţie dificilă. America are drept de veto pe majoritatea deciziilor de creditare ale instituţiei financiare.

Aceste informaţii vin pe fondul în care populaţia americană este puternic nemulţumită de bailout-urile acordate băncilor în urma crizei din 2007-2009. Temerile că datoria de stat a ţării reprezintă un risc greu de gesionat sunt tot mai prezente în rându alegătorilor.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close