Antena 3 CNN Economic Fiecare angajat român va plăti mii de euro pentru împrumuturile făcute pentru pensii și majorări

Fiecare angajat român va plăti mii de euro pentru împrumuturile făcute pentru pensii și majorări

Ministerul Finanțelor a planificat, în luna aprilie, împrumuturi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți pentru plata pensiilor, a dobânzilor sau a majorărilor salariale. Cele 7 miliarde de lei pe care statul le împrumută doar în această lună îndatorează fiecare salariat român cu aproximativ 1.400 de euro.

de Cătălina Mănoiu    |    02 Apr 2024   •   11:32

Guvernul se împrumută ca să nu intre în incapacitate de plată.

Ministerul Finanțelor a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Însă împrumuturile contractate de stat sunt plătite tot de români. Cele aproximativ 7 miliarde de lei pe care statul le împrumută în luna aprilie îndatorează fiecare salariat român cu aproximativ 1400 de euro.

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare față de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Datoria externă brută României a crescut, în 2023, cu 17% față de 2022. Ceea ce înseamnă 1.315 euro pentru fiecare român, care se adaugă la datoriile făcute anii trecuți, care erau de 7.500 de euro, la sfârșitul lui 2022.

În 2024, românii au intrat cu o datorie - făcută de stat - de 8.815 euro. Și alte mii de euro se vor adăuga pe parcursul acestui an.

×
Subiecte în articol: pensii imprumuturi
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close