Antena 3 CNN Economic Recordurile imobiliare ale anului 2023. Sumele cu care s-au vândut o vilă cu 29 de camere în Bucureşti, dar şi cea mai mică garsonieră din România!

Recordurile imobiliare ale anului 2023. Sumele cu care s-au vândut o vilă cu 29 de camere în Bucureşti, dar şi cea mai mică garsonieră din România!

O casă cu 29 de camere, două scări interioare și 1390 metri pătrați, pe patru nivele, a fost vândută în acest an cu o sumă uriașă, potrivit unei platforme imobiliare, care a trecut în revistă evoluția prețurilor din acest an.

Recordurile imobiliare ale anului 2023. Sumele cu care s-au vândut o vilă cu 29 de camere în Bucureşti, dar şi cea mai mică garsonieră din România!
Sursa foto: Getty Images | Hispanolistic
de Georgiana Adam    |    19 Dec 2023   •   14:18

Cea mai scumpă locuință tranzacționată pe această platformă a fost o casă monument istoric din zona Dorobanți din București. 

Structurată pe patru niveluri, cu 29 de camere, două scări interioare și 1390 de metri pătrați, casa a avut un preț de listare de 6 milioane de euro. 

În același timp, cel mai vizualizat apartament a fost unul de trei camere din Sibiu, situat într-un cartier central. 

Cu o suprafață de 70 de metri pătrați, apartamentul a avut un preț solicitat de închiriere de 370 de euro/lună, în timp ce prețul mediu în Sibiu pentru apartamentele similare a fost de 474 euro.

În schimb, cea mai mică locuință tranzacționată pe platformă a fost un apartament din Brașov de numai 10 metri pătrați, care a avut un preț de vânzare de 13.500 de euro.

În 2023, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 7% mai scumpe decât anul trecut. 

Românii au căutat cel mai des apartamente cu două camere (în proporție de 48%), iar orașul în care s-au tranzacționat cel mai rapid proprietățile a fost București. 

Dinamica prețurilor în imobiliare în 2023 – creșteri la toate categoriile

În Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, iar cea mai mare creștere (+18%) s-a înregistrat în sectoarele 1 și 2 la apartamentele cu două camere și în sectorul 5 la cele cu trei camere. 

Sectorul 1 rămâne cel mai scump sector al Capitalei, unde o garsonieră s-a închiriat, în medie, cu 343 euro, un preț cu 13% mai ridicat față de 2022. 

Cele mai prietenoase prețuri în 2023 pentru vânzare, luând în calcul reședințele de județ, s-au găsit în Reșița, unde prețul mediu solicitat a fost de 757 de euro/metru pătrat. 

În același timp, pentru închiriere, cele mai mici prețuri solicitate s-au înregistrat în Drobeta-Turnu Severin, unde prețul mediu a fost de 205 euro/metru pătrat pentru apartamentele cu maxim trei camere.

Cele mai ridicate prețuri pentru ambele categorii s-au înregistrat în Cluj-Napoca, unde un apartament de vânzare a avut un preț mediu de 2.457 euro/metru pătrat, iar pentru închiriere prețul mediu solicitat a fost de 532 euro, se mai arată în comunicatul remis presei.

×
Subiecte în articol: casa imobiliare
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close