Antena 3 CNN Economic Milioane de români cu sufletul la gură din cauza supraimpozitării. Se fac simulări de calcul

Milioane de români cu sufletul la gură din cauza supraimpozitării. Se fac simulări de calcul

Premierul cere analiza tuturor salariilor din România. Ministrul de Finanțe are o săptămână la dispoziție pentru a veni cu toate cifrele, pentru punerea în aplicare a celei mai recente propuneri a coaliției: cea a supraimpozitării veniturilor mai mari decât salariul președintelui.

Milioane de români cu sufletul la gură din cauza supraimpozitării. Se fac simulări de calcul
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2023   •   12:45

PSD a cerut ca măsura să se aplice doar pentru bugetari, însă liberalii atrag atenția că o astfel de lege ar fi neconstituțională.  

În plus, cei de la PNL nici nu vor să audă de renunțarea la cota unică de impozitare. 

Așadar, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu trebuie sa vină cu o analiză referitor la supraimpozitarea progresivă, ambele variante. Adică atât pentru bugetari, cât si pentru sectorul privat. Rămâne de văzut câți romani câștigă mai mult de 25 de mii de lei brut și dacă impozitarea va fi de 16% sau de 20%. 

De asemenea, prin raport, ar trebui să se vadă care ar putea fi impactul și câți bani ar aduce la buget această supraimpozitare.

Citește și: Cu cât vor fi impozitate salariile mari din România. Ordonanța austerității, anunțată pe 15 mai

Totodată, supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui Klaus Iohannis stârnește controverse. În timp ce finanțiștii avertizează că PSD pregătește impozitarea progresiva pentru toate salariile, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că vor fi impozitate doar salariile la stat. 

Pe de alta parte, premierul Nicolae Ciucă s-a referit la faptul că se analizează și a lăsat de înțeles că poate fi vorba și despre sectorul privat. În orice caz, 25.000 de lei din veniturile ce depășesc salariul de președinte vor fi taxați cu 10%, iar pentru restul sumei se va impune o taxare de 16% sau 20%.

Toată supraimpozitarea creează controverse în rândurile bugetarilor, dar si finanțiștii spun că dacă Guvernul va lua aceasta decizie de impozitare progresivă, nu poate să o facă doar pentru bugetari, ci trebuie să fie vizat și sectorul privat pentru că măsura ar fi discriminatorie. 

În urma unui scurt calcul, la un salariu de 28.000 de lei brut/lună, 25.000 de lei vor fi impozitați cu 10%, iar restul de 3.000 de lei cu 16% sau chiar 20%. 

 

×
Subiecte în articol: supraimpozitare
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close