Antena 3 CNN Economic Tarife noi la serviciile de telefonie și date, pentru persoanele cu dizabilități, propuse de ANCOM

Tarife noi la serviciile de telefonie și date, pentru persoanele cu dizabilități, propuse de ANCOM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supune consultării publice un proiect de decizie care actualizează măsurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilități.

Tarife noi la serviciile de telefonie și date, pentru persoanele cu dizabilități, propuse de ANCOM
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    09 Noi 2022   •   18:06

În perioada 31 mai 2022 - 30 iunie 2022, ANCOM a supus unei consultări publice cu titlu preliminar un proiect de decizie ce viza măsurile adresate utilizatorilor cu dizabilități, proces derulat exclusiv cu caracter informativ ținând cont de faptul că, la data lansării consultării, Legea nr. 198/2022 se afla în faza finală a procedurii parlamentare de adoptare. 

Pentru a asigura un nivel ridicat de transparență cu privire la măsurile propuse de ANCOM, precum și o perioadă mai lungă de consultare a intențiilor Autorității în acest domeniu de activitate, a fost solicitată opinia părților interesate cu privire la acest proiect de decizie. 

Proiectul de decizie propune o serie de măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități în scopul asigurării unui nivel optim de acces al acestora la serviciile de comunicații electronice, precum și a unui nivel ridicat de informare prin modalități concrete care să răspundă nevoilor acestora. 

Adaptărea pachetelor tarifare existente pe piață la specificul de consum al persoanelor cu dizabilități vizuale, auditive și/sau de vorbire

„Luând în considerare necesitatea adaptării pachetelor tarifare existente pe piață la specificul de consum al persoanelor cu dizabilități vizuale, respectiv auditive și/sau de vorbire, Autoritatea propune două configurații de pachete de servicii ce conțin un nivel minim de unități de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de către furnizori.

Astfel, pentru utilizatorii finali cu dizabilități auditive și/sau de vorbire, ANCOM propune punerea la dispoziție a pachetelor de servicii mobile care să conțină un număr nelimitat de SMS-uri utilizabile în rețeaua proprie și 300 de SMS-uri utilizabile în rețelele naționale, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/lună, inclusiv TVA.

Pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, se propune configurarea pachetelor de servicii mobile care să conțină 2.000 de minute utilizabile în rețeaua proprie și 500 de minute utilizabile în rețelele naționale, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/lună, inclusiv TVA”, informează ANCOM.

La solicitarea utilizatorilor finali cu dizabilități, furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția acestora materiale informative într-un format accesibil și relevant pentru persoanele cu dizabilități, în care sunt prezentate, în mod clar, funcțiile și modul în care echipamentele terminale pot răspunde nevoilor acestora.

Pentru a maximiza posibilitatea utilizatorilor finali cu dizabilități de a utiliza serviciile de comunicații electronice destinate publicului, furnizorii vor trebui să pună la dispoziția acestora o serie de informații minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalități specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close