Antena 3 CNN Economic Când intră în vigoare noile taxe pe salarii | Angajații se vor bucura de majorări timp de mai multe luni

Când intră în vigoare noile taxe pe salarii | Angajații se vor bucura de majorări timp de mai multe luni

Măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament nu vor produce efecte din luna octombrie a acestui an. Românii se vor putea bucura astfel de majorările promise pentru mai mult timp, înainte de aplicarea taxelor.

de Cătălina Mănoiu    |    28 Sep 2023   •   11:07

Noile taxe pe salarii nu intră în vigoare mai devreme de luna decembrie a acestui an, spun surse din cadrul Guvernului și al Ministerului Muncii pentru Antena 3 CNN. 

Așadar, măsurile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament vor produce efecte cel mai devreme la sfârșitul acestui an, în condițiile în care acestea ar urma să fie atacate de Opoziție la Curtea Constituțională.  

Cu alte cuvinte, majorările salariale care intră în vigoare la 1 octombrie ar putea fi resimțite timp de mai multe luni de angajați. 

De la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut.

Din păcate, după ce taxele stabilite de reprezentanții Guvernului în măsurile fiscale vor intra în vigoare, aceste creșteri de salarii vor fi semnificativ mai mici.  

Câți bani vor primi românii în plus

Nivelul salariului minim în acest moment este de 3000 de lei brut. După creșterea de la 1 octombrie, brutul va crește la 3300 de lei. Însă după ce statul va reține toate taxele, salariul net va fi de 1996 de lei. În realitate, câștigul salarial real pentru un român va fi de numai 98 de lei. 

Cu toate acestea, sindicatele susțin că majorarea va fi chiar mai mică, de numai 66 de lei, adică 2,20 lei/zi. 

Așadar, potrivit surselor, angajații se vor putea bucura de majorarea integrală până cel puțin în luna decembrie.  

O nouă majorare de salarii din ianuarie

Sursele Antena 3 CNN spun că Guvernul ia în calcul să existe o nouă negociere a salariului minim din luna ianuarie a anului următor. Acesta ar putea ajunge la 375 de lei valoare brută. 

Calcul salariu net 

Proiect HG salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată – 3300 lei 

Salariu actual de 3000 lei: 1898 lei net

Salariu majorat la 3300 lei: 1996 lei net

Diferența: 98 lei 

Acestea sunt majorările pe care românii le vor resimți înainte de intrarea în vigoare a noilor taxe. Ulterior însă, toate aceste creșteri vor deveni nesemnificative.

×
Subiecte în articol: salarii pensii masuri fiscale
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close