Antena 3 CNN Economic Până la toamnă se vor scumpi mai mult mâncarea, gazele şi carburanţii | Anunţul crunt de la BNR

Până la toamnă se vor scumpi mai mult mâncarea, gazele şi carburanţii | Anunţul crunt de la BNR

Anunţ de ultimă oră de la Banca Naţională a României: preţurile alimentelor, carburanţilor, gazelor şi curentului vor creşte şi mai mult până la toamnă. 

Până la toamnă se vor scumpi mai mult mâncarea, gazele şi carburanţii | Anunţul crunt de la BNR
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Marian Ilie
de Georgiana Adam    |    08 Iul 2022   •   15:59

"Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel moderat peste valorile prognozate în luna mai pe orizontul scurt de timp. 

Determinante pentru înrăutățirea perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice – chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin și al manifestării unor efecte de bază –, precum și de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența ascensiunii mai puternice a cotațiilor țițeiului, produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate. 

Efecte inflaționiste suplimentare sunt așteptate și de pe segmentul prețurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum  și de pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În prezent, un kilogram de telemea veche de oaie costă 45 de lei, un kilogram de caşcaval 55 de lei, un kilogram de cârnaţi a ajuns să coste şi 50 de lei, în pieţe. 

În plin sezon, legumele româneşti se vând scump: un kilogram de ardei kapia costă 12-17 lei, iar unele roşii româneşti se vând şi cu 10 lei kilogramul. 

Peste toate acestea, se mai adaugă preţul mare al carburanţilor, gazelor, energiei electrice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îi îndeamnă pe români la calm: "Să bem un ceai de tei"

În luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le recomanda românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor.

Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. 

Şeful BNR, Mugur Isărescu, a găsit şi remediul pentru această situaţie: ceaiul de tei.

"Am înţeles şi noi mesajul, mai bem un ceai de tei, pentru că sunt discuţii care nu se mai termină cu inflaţia, care nu fac bine", recomanda, pe 12 mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close