Antena 3 CNN Economic Troica cere Greciei privatizarea băncilor naţionalizate în urma recapitalizării

Troica cere Greciei privatizarea băncilor naţionalizate în urma recapitalizării

Troica cere Greciei privatizarea băncilor naţionalizate în urma recapitalizării
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Apr 2013   •   15:16

Troica creditorilor internaţionali ai Greciei, UE, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE), cere guvernului de la Atena să se angajeze că va vinde până la sfârşitul lunii septembrie băncile care vor fi naţionalizate în procesul de recapitalizare, afirmă surse citate de cotidianul elen Kathimerini.
   
Autorităţile elene încearcă să evite fixarea unui termen limită pentru a dispune de mai multă flexibilitate. În cel mai rău caz, Atena vrea să obţină o perioadă de un an în care să găsească cumpărători pentru bănci.
   
Cele mai mari patru bănci elene, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, vor fi recapitalizate de Fondul pentru Stabilitate Financiară al Greciei în această lună. Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenţă al zonei euro, este necesară după ce băncile au înregistrat pierderi foarte mari în urma participării anul trecut la un program de ştergere a unor datorii de peste 100 de miliarde de euro ale statului elen.
   
Pentru a nu intra sub controlul fondului de stat, băncile au nevoie ca investitori privaţi, actualii acţionari sau unii noi să subscrie cu 10% la noua emisiune de titluri derulată în scopul recapitalizării.
   
Un punct dificil între Grecia şi creditorii internaţionali va fi preţul la care băncile vor fi vândute după ce vor intra sub controlul fondului de stat.
   
Preţul va fi considerabil mai mic decât costurile recapitalizării, notează Kathimerini.
   
Acordul guvernului de la Atena cu creditorii internaţionali sugerează că din fondurile de 50 de miliarde de euro alocate recapitalizării se vor recupera 16 miliarde de euro prin vânzarea băncilor.
   
Eurobank deţine în România Bancpost, NBG este prezentă prin Banca Românească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank operează sub nume propriu.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close