Antena 3 CNN Economic Un sondaj arată că 7 din 10 români nu au o rutină de economisire. Ce trebuie să facem pentru a pune mai mulţi bani deoaparte

Un sondaj arată că 7 din 10 români nu au o rutină de economisire. Ce trebuie să facem pentru a pune mai mulţi bani deoaparte

Românii economisesc în medie 309 lei pe lună. Austriecii sunt liderii Europei în acest sens, cu o medie de 344 euro pe lună, urmaţi de slovaci cu 123 euro şi de cehi cu 119 euro. Potrivit studiului realizat de Erste Group, şapte din 10 români nu au o rutină de economisire şi pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ce le rămâne la finalul lunii.

Un sondaj arată că 7 din 10 români nu au o rutină de economisire. Ce trebuie să facem pentru a pune mai mulţi bani deoaparte
Sursa foto: Agerpres
de Iulia Gorgorin    |    02 Noi 2021   •   12:28

Ligia Georgescu-Goloşoiu, profesoară de educaţie financiară, a intervenit marţi, în exclusivitate la Antena 3, unde a vorbit despre ce ar trebui să facă românii pentru a pune mai mulţi bani deoparte.

Ligia Georgescu: "Ar trebui să învăţăm să economisim măcar 10% din veniturile pe care le avem"

"În primul rând, ar trebui să avem un buget personal, pentru că dacă avem un buget personal, atunci putem să dezvoltăm şi bunul obicei al economisirii, obicei pe care eu îl practic cu copiii mici încă de la câţiva ani şi până la liceu.

Din păcate, în România, nu prea există acest obicei bun al economisirii. Ceea ce pot să spun este că ar trebui să învăţăm să economisim măcar 10% din veniturile pe care le avem pentru nevoile noastre alimentare, îmbrăcăminte, rechizite şcolare pentru copii.

De asemenea, în momentul în care economisim, ar trebui să ne gândim şi pentru ce economisim, să ne stabilim gradual, dacă vom economisi pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. În momentul în care vom avea resurse financiare mai multe, să creştem procentul de 10%.

"E absolut necesar să avem un fond financiar de urgenţă"

Pentru cazurile în care un adult se poate îmbolnăvi şi intră în concediu medical şi atunci facturile trebuiesc plătite în continuare, sau în cazul cel mai rău, în momentul în care este concediat şi atunci facturile curg din nou. Însă, dacă ai avea un fond financiar de urgenţă, atunci s-ar mai putea rezolva situaţia.

"Banii se vor economisi în moneda naţională"

Pentru că trăim în România şi muncim în România şi câştigăm salariul în lei. În al doilea rând, puţinii bani pe care îi avem, putem să îi economisim în contul de economii, unde este dobânda un pic mai mare, depozite de economii. Nu toate ouăle trebuie să fie în acelaşi coş, deci ar trebui să avem şi investiţii în fonduri de investiţii sau nu neapărat în economii. Poate chiar dorim să facem o mică afacere şi atunci economia pe care o avem, completată cu un credit, putem să demarăm o mică afacere", a spus Ligia Georgescu-Goloşoiu, profesoară de educaţie financiară.

×
Subiecte în articol: Ligia Georgescu bani economii sondaj
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close