Antena 3 CNN Economic Victor Ponta: Anul acesta am încasat cu 13 miliarde de lei mai mult la buget și datorită măsurilor fiscale

Victor Ponta: Anul acesta am încasat cu 13 miliarde de lei mai mult la buget și datorită măsurilor fiscale

Victor Ponta: Anul acesta am încasat cu 13 miliarde de lei mai mult la buget și datorită măsurilor fiscale
27 Oct 2015   •   11:51

Premierul Victor Ponta a declarat marți că anul acesta au fost încasări bugetare cu 13 miliarde de lei în plus față de cele estimate prin Legea bugetului de stat, ceea ce înseamnă o activitate eficientă a firmelor, dar și efectul măsurilor de relaxare fiscală luate de guvernanți, scrie Agerpres.

"Vreau să vă mulțumesc că în acest an nu doar că ați avut succes din punct de vedere economic, dar ați plătit mult mai multe taxe și impozite. 13 miliarde de lei în plus față de ceea ce era prevăzut în Legea bugetului de stat reprezintă în primul rând o activitate mai bună, mai eficientă, a tuturor firmelor din România, combinată, e adevărat, în ceea ce eu numesc, în stilul american, 'stick and carrot' ", a spus premierul, la cea de-a XXIII-a ediție a Topului Național al firmelor private din România.

Ponta a adăugat că există măsuri de relaxare fiscală care deja sunt implementate — reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, TVA 9% la alimente—, dar și unele care urmează să fie introduse.

"Acum, iarăși se spune că dacă la anul reducem TVA sau dacă luăm alte măsuri o să fie jale. Nu o să fie jale. Dimpotrivă, cred că un mediu de afaceri cu taxe mai mici, cu o legislație mai clară, așa cum este noul Cod fiscal, și cu un control mult mai puternic și mult mai corect care elimină de pe piață evaziunea fiscală, așa cum a făcut în acest an ANAF-ul și Direcția Antifraudă, cred că reprezintă combinația ideală pe care dumneavoastră v-o puteți dori și pe care eu, ca șef al Guvernului, o apreciez. (...) Vreau să spun că la anul putem să continuăm cu relaxarea fiscală, pe de-o parte, și pe de altă parte cu activitatea anti-evaziune fiscală și mai dură decât a fost anul acesta. Acestea sunt cele două măsuri care, combinate, pot duce la o economie funcțională și sustenabilă", a precizat premierul.

Ponta s-a referit și la alte trei măsuri de relaxare fiscală pe care Executivul urmează să le adopte în ședința de marți printr-o OUG și care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2016 — reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru apa menajeră și apa industrială și schimbarea regimului microîntreprinderilor prin creșterea plafonului de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro. ''Și cele trei trepte de impozitare care aparțin ca idee domnului ministru Teodorovici (...) și anume niciun angajat — 3% impozit, un angajat — 2%, doi sau mai mulți angajați — 1%", a completat șeful Guvernului.

Ponta le-a cerut reprezentanților IMM-urilor să se implice mai mult în procesul de elaborare a viziunii economice pentru România.

"Vreau să vă și critic puțin. Eu cred că rolul dumneavoastră trebuie să fie mult mai important în ceea ce înseamnă dezbaterea asupra viziunii economice a României. Până la urmă nu este treaba președintelui și a primului-ministru, noi putem să discutăm, să ne certăm. E treaba dumneavoastră ce vrem să facem cu România în continuare din punct de vedere economic, despre asta discutăm, celelalte lucruri îi privesc pe oamenii politici", a mai declarat premierul.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta buget
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close