Antena 3 CNN Economic Se dau bani de la stat pentru copii! Este oficial | 500 de lei în următorii patru ani pentru peste 400.000 de micuți

Se dau bani de la stat pentru copii! Este oficial | 500 de lei în următorii patru ani pentru peste 400.000 de micuți

Peste 400.000 de elevi români vor primi câte 500 de lei în următorii patru ani.

Se dau bani de la stat pentru copii! Este oficial | 500 de lei în următorii patru ani pentru peste 400.000 de micuți
Sursa foto: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   06:00

Este vorba despre 410.000 de elevi din învățământul de stat care vor primi anual suma de 500 de lei, care va fi folosită pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte.  

OUG 83/2023, care se aplică din 13 octombrie, stabilește, de fapt, continuarea Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, respectiv a programului social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, scrie avocatnet.ro

Concret, elevii vor primi tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. Este vorba despre preșcolarii și elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Valoarea acestor tichete va fi de 500 de lei. 

Potrivit datelor prezentate de autorități, se estimează că astfel vor fi „sprijiniți aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”. 

Citește și: Marcel Ciolacu: ”Acordăm tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici!”

Astfel, cei 500 de lei se acordă elevilor și în următorii ani (2023-2027), ajutorul fiind acordat pentru prima oară în anul școlar 2021-2022, și tot într-o tranșă unică anuală.  

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se acordă pentru acoperirea cheltuielilor necesare reducerii lipsurilor materialelor școlare, respectiv pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte. 
 
Pot beneficia de ajutorul de 500 de lei pentru rechizite, conform ordonanței: 

  • preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate, adică cei din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei (indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat); 
  • copiii înscrişi în învăţământul de stat (primar și gimnazial) care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (valoarea salariului minim brut pe ţară este acum de 3.300 de lei/ lună). 

Pentru a putea primi ajutorul de la stat, părinții (inclusiv cei singuri) sau reprezentanții legali ai copiilor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate amintite trebuie să depună la unitatea de învățământ o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, din care să reiasă componența familiei, în termen de 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor din anul școlar 2023-2024 (adică până pe 26 octombrie 2023) și 25 de zile calendaristice pentru anii școlari aferenți perioadei 2024-2027. 
 
Prin familie se înțelege, potrivit OUG 33/2001, soțul, soția și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună. Totodată, se asimilează termenului de familie și persoana singura cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună. 
 
Ulterior, după ce se confirmă eligibilitatea elevilor și datele de identificare ale lor, dar și cele ale părinților, grădinițele și școlile distribuie cardurile, împreună cu informațiile necesare privind lista magazinelor din zona unde aceștia își au domiciliul sau reședința de unde se pot cumpăra rechizitele și hainele pentru cei mici. 
 
Cardurile pe care se virează ajutorul de 500 de lei nu permit retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar și pot fi utilizate doar pe teritoriul României. 

×
Subiecte în articol: vouchere educatie copii
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close