Antena 3 CNN Economic Zi neagră la Bursa de Valori București. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 18%, la BRD, căderea e de 16%

Zi neagră la Bursa de Valori București. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 18%, la BRD, căderea e de 16%

Zi neagră la Bursa de Valori București. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 18%, la BRD, căderea e de 16%
19 Dec 2018   •   16:59

Volumul tranzacţiilor pe Bursa de Valori Bucureşti a trecut de un miliard de lei miercuri după-amiaza la ora 16:00, iar BET a scăzut la 11,76%, unele companii listate având limita inferioară de variaţie setată la 25%.

Astfel, la ora 16:10, valoarea tranzacţiilor era de 1.000.320.146 de lei (215.224.438 de euro), din care schimburile cu acţiuni totalizau 998.345.399 de lei.

Indicele BET înregistra o scădere de 11,76%, iar ROTX cobora cu 11,99%.

Cele mai semnificative scăderi erau consemnate de titlurile Băncii Transilvania şi BRD, de -18,38%, respectiv -15,87%. Cele două bănci au limita inferioară de variaţie setată la 25%.

BVB a publicat un comunicat în care aduce clarificări cu privire la mecanismul privind extinderea automata a limitelor de variaţie.

"Pentru a clarifica informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la variaţiile de preţ înregistrate de unele dintre acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) venim cu următoarele clarificări: BVB aplică în mod automat mecanisme pentru limitele de variaţie a preţului, conform descrierii acestora din Codul BVB - Operator de piaţă, după cum urmează: variaţia procentuală maximă a preţului ordinelor de bursă pentru toate instrumentele financiare; mecanismul privind extinderea limitei de variaţie pentru acţiunile din indicii BET, BET-FI, acţiunile internaţionale", precizează sursa citată.

Conform BVB, cerinţele principale pentru extinderea limitei de variaţie sunt următoarele: se determină pe baza ordinelor din piaţa principală (REGS) a simbolului vizat şi se aplică numai în starea Deschisă a acestuia; dacă într-un interval de monitorizare (5 minute) se înregistrează în mod continuu una dintre următoarele situaţii cu privire la ordinele din registrul de ordine active pentru simbolul respectiv în piaţa principală: a) cel mai bun ordin de cumpărare din registrul de ordine active este la preţul maxim curent admis; sau b) cel mai bun ordin de vânzare din registrul de ordine active este la preţul minim curent admis.

Extinderea limitei de variaţie se realizează automat în momentul în care sunt întrunite cerinţele pentru aplicarea procedurii descrise anterior, după expirarea intervalului de monitorizare sistemul BVB iniţiind procedura automată de extindere a limitei de variaţie în sensul de evoluţie a preţului (crescător sau descrescător), pentru simbolul respectiv în piaţa principală, care constă în următoarele limite de variaţie succesive: a) + valoare procentuală faţă de preţul de referinţă: +25% (prima extindere); +35% (a doua extindere); +40% (a treia extindere) - pentru situaţia de la pct. 2 lit. a); b) - valoare procentuală faţă de preţul de referinţă: - 25% (prima extindere); - 35% (a doua extindere); - 40% (a treia extindere) - pentru situaţia de la pct. 2 lit. b).

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close