Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Gătit la costum Colţunaşi sau chiroşte, un preparat cu influenţe moldoveneşti, în ediţia 10 "Gătit la costum". Ovidiu Lipan Ţăndărică, invitat special

Colţunaşi sau chiroşte, un preparat cu influenţe moldoveneşti, în ediţia 10 "Gătit la costum". Ovidiu Lipan Ţăndărică, invitat special

Poveşti cu gust, muzică şi amintiri din copilărie, în ediţia 10 "Gătit la costum". Ştefan Lungu a pregătit împreună cu Ovidiu Lipan Ţăndărică un preparat cu influenţe moldoveneşti.

Colţunaşi sau chiroşte, un preparat cu influenţe moldoveneşti, în ediţia 10 "Gătit la costum". Ovidiu Lipan Ţăndărică, invitat special
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    27 Noi 2021   •   14:00

Preparatul din această ediţie este compus din produse tradiţionale româneşti, cu multe influenţe moldoveneşti. Colţunaşii sau chiroştele cu cartofi şi ceapă este provocarea gastronomică pe care Ovidiu Lipan Ţăndărică a lansat-o pentru Ştefan Lungu. 

Produsele de la Sano nu au lipsit nici din această ediţie. Gazda emisiunii a folosit rola cu lavete universale uscate, pentru îndepărtarea excesul de apă din covata din lemn, dar şi detergentul de vase Sano Spark cu parfum proaspăt şi delicat de lămâie, pentru igienizarea farfuriilor folosite.

Până ca invitatul special să treacă pragul bucătăriei "Gătit la costum", Ştefan a pregătit cu măestrie aluatul pentru colţunaşi. Aluatul nu este dificil de pregătit, însă pentru ca gustul colţunaşilor să fie unul autentic, ca la bunica acasă, Ştefan a frământat compoziţia într-o covată din lemn cu toartă. 

Mai mult decât atât, nici făina nu este una oarecare, pe care o găseşti pe orice raft din supermarket, ci este proaspăt măcinată, aşa cum se făcea odată.

Mâncărurile copilăriei sunt întotdeauna un prilej de rememorare a unor clipe fericite. Reţeta de colţunaşi reprezintă pentru Ovidiu Lipan Ţăndărică o amintire deosebită, cea legată de copilăria la bunici. "Atunci când bunica îmi făcea colţunaşi, rupeam tava în două. Îmi punea vreo două, trei porţii. Sper ca Ştefan să se fi pregătit"

Reţetă pas cu pas de colţunaşi sau chiroşte. Ingrediente şi mod de preparare

Ingrediente colţunaşi cu cartofi şi ceapă

Aluat

 • grăsime de raţă 2 linguri
 • făina 1 kg
 • 3 ouă
 • un praf de sare
 • unul de zahăr
 • apă 500 ml caldă

Umplutură

 • 450 gr cartofi
 • ceapă 2 bucăţi
 • varză 1 bucată
 • sare, piper
 • verdeţuri

Mod de preparare colţunaşi cu cartofi şi ceapă

Se face aluatul din făină amestecată cu cele trei ouă, apa, sarea şi zahărul. Se frământă întreaga compoziţie până când aluatul ajunge să fie omogen şi elastic. După ce s-a frământat, se lasă la odihnit circa 20 de minute, într-o folie de plastic. Între timp, se taie ceapa mărunt, ca şi varza acră. Se călesc în untura de raţă, se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă boiaua de ardei.

[GAL layout="2"]

Aluatul se împarte în trei bucăţi. Se formează o sferă, care se întinde perfect. Se decupează cu o formă de cercuri. Cu o linguriţă se pune în fiecare cerc compozitul, pe care îl sigilăm cu o furculiţă. În apa fiartă se adaugă sarea, boiaua şi diferite verdeţuri. Se poate folosi mentă, rozmarin şi busuioc. Se fierb colţunaşii, până se ridică la suprafaţă singuri. După preferinţă se servesc cu ceapă călită şi smântână grasă.

"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3

În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.

×
Parteneri
Coldplay, la primul concert în România: „Mulțumim că ne-ați așteptat 25 de ani!”
x close