Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Secretele interlopilor, dezvăluite de Poliție. Cum au fost prinse peste 100 de rețele cu o strategie creată la începutul pandemiei

Secretele interlopilor, dezvăluite de Poliție. Cum au fost prinse peste 100 de rețele cu o strategie creată la începutul pandemiei

În ultima perioadă, în spațiul public au fost mediatizate tot mai multe conflicte desfășurate în stradă, în care au fost implicați interlopi.

Secretele interlopilor, dezvăluite de Poliție. Cum au fost prinse peste 100 de rețele cu o strategie creată la începutul pandemiei
de Cristina Tudorache    |    21 Iun 2020   •   22:04

Comisarul-șef Cristian Gheorghe, aflat în conducerea Direcției de Investigații Criminale a Inspectoratului General de Poliție, a dezvăluit adevăratele motive din spatele luptelor de stradă, dar și câteva dintre secretele interlopilor, în cadrul unui interviu realizat de Adina Anghelescu.

Cristian Gheorghe spune că răfuielile de stradă din ultimul timp au fost spontane și nu au avut ca scop împărțirea teritorială sau supremația, așa cum se întâmpla în trecut. De exemplu, conflictul de la Vaslui a avut o motivație domestică, fiind o răfuilă între familii, și nu neapărat între clanuri. Comisarul spune că acest gen de conflicte nu pun în pericol cetățenii.

Strategia creată la începutul pandemiei

Direcția de Investigații Criminale a monitorizat cu atenție comportamentul românilor cu cazier sau istoric de infracțiuni, ce au intrat în țară pe durata stării de urgență, colaborând cu țările din care proveneau. Pentru aceasta, la începutul pandemiei a fost organizată o strategie specială. Cristian Gheorghe spune că au și destructurat peste 100 de astfel de grupuri infracționale.

”În România nu există grupări criminale organizate cu tradiție, care să prezinte un pericol major. Avem grupuri pe care noi, în limbajul de specialitate, le numim grupuri infracționale nestructurate, care se constituie fără lider, nu au paliere cu locotenenți sau structură ierarhizată în care fiecare știe ce are de făcut, spune Cristian Gheorghe, care reiterează că în România nu există grupări de anvergură și că București este cea mai sigură capitală din Europa.

Comisarul a declarat că cei mai mulți dintre infractori au plecat în străinătate din cauza durității sistemului penal. 

Cel mai greu pentru polițiști este atunci când intervin într-un conflict, după care cele două tabere se împacă și găsesc un dușman comun în forțele de ordine.

De ce nu se confiscă averile ilegale ale interlopilor?

Poliția face demersuri pentru confiscarea averilor obținute ilegal și în ultimul timp acest lucru s-a întâmplat mai des. Cristian Gheorghe spune să totul depinde de antrepriza criminală care presupune documentarea activității criminale sub toate aspectele ale unui grup, de la urmărirea traseului banilor, până la modalitățile de spălare.

Marele impediment, din cauza împăcării cu victimele, infractorii scapă

De exemplu, în situația în care infractorul alege să restituie victimei prejudiciul cauzat, rămâne în libertate și continuă să comită neleguiri. Cu toate acestea, Cristian Gheorghe susține că, în ultimul timp, nu le-a scăpat nimic despre infractori și grupări. 

Dezvăluirile în exclusivitate ale lui Cristian Gheorghe pot fi ascultate integral în materialul video de mai jos.

Secretele interlopilor, dezvăluite de Poliție. Cum au fost prinse peste 100 de rețele cu o strategie creată la începutul pandemiei

×
Subiecte în articol: interlopi strategie Politie
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close