Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Viaţa unui pacient cu scleroză multiplă

Sfat de sănătate. Viaţa unui pacient cu scleroză multiplă

Sfat de sănătate. Viaţa unui pacient cu scleroză multiplă
01 Oct 2019   •   09:49

Scleroza multiplă este o boală care debutează la tinerii între 20 şi 40 de ani şi afectează de două ori mai mult femeile decât bărbaţii.

Neurologul Irene Davidescu a vobit la ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea despre simptomele acestei afecţiuni.

''Simptomele unei scleroze multiple pot să fie foarte diferite. Practic, orice simptom care este în zona sistemului nervos central. La un pacient tânăr de obicei, absolut orice tip de simptomatologie. De exemplu, tulburări de motivitate, paralizie, tulburări de sensibilitate, sindroame vertiginoase, scăderea acuităţii vizuale, paralizie de nervi cranieni, nevralgie trigeminală. Orice fel de simptom de acest tip la un pacient tânăr poate să ridice suspiciunea unei scleroze multiple (...) Din păcate nu există o prevenţie pentru că este o boală la care nu ştim cauză.

Este o boală a cărei etiologie nu este cunoscută până în momentul de faţă, care apare datorită unei interacţiuni între nişte factori geografici şi nişte factori genetici. Nu ne vindecăm, asta este marea problemă, practic este o boală incurabilă. Un pacient tânăr care primeşte un astfel de diagnostic trebuie să accepte că va trăi toată viaţa cu această boală, dar este o boală care poate fi tratată cu moleculele pe care le avem la dispoziţie, în sensul că, să nu mai prezinte pusee, o agravare a stării de sănătate, astfel încât pacienţii să îşi menţină activitatea cât mai mult posibil  şi să ducă o viaţă cât mai normală posibil'', a explicat dr. Eugenia Irene Davidescu, medic primar neurolog.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close