Antena 3 CNN Actualitate Media Bugetul CNAS depăşeşte 16 miliarde de lei. Vezi aici ce face această instituţie cu banii

Bugetul CNAS depăşeşte 16 miliarde de lei. Vezi aici ce face această instituţie cu banii

Bugetul CNAS depăşeşte 16 miliarde de lei. Vezi aici ce face această instituţie cu banii
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    29 Feb 2012   •   23:25

După ce săptămâna trecută, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer, astăzi miniştrii au ieşit în faţă să ofere explicaţii şi au contrazis decizia premierului.

Bugetul Ministerul Sănătăţii nu este deloc mic, ba din contră: peste 16 miliarde de lei. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat miercuri că nu există o criză a medicamentelor şi a dat vina pe managerii spitalelor pentru lipsa de medicamente. Medicii sunt hotărâţi să nu facă rabat la conduita lor morală. Printre ei se află şi şeful Societăţii Naţionale de Oncologie şi al Clinicii de Oncologie a Spitalului Judeţean Craiova, prof. dr. Florin Bădulescu, care şi-a manifestat, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", dispreţul faţă de sistemul de sănătate din ţară.

Acuzat pentru lipsa de medicamente din spitale, profesorul Bădulescu a reacţionat. "Oare Ministrul Sănătăţii îşi imaginează că noi am lăsa bolnavii să sufere? Cred în calitatea vieţii oamenilor şi mai cred că miniştrii au ratat cea mai mare şansă pentru bolnavii oncologici: şansa de a dezbate nu numai soarta atâtor sute de mii d bolnavi, ci însăşi legea sănătăţii" a afirmat doctorul Bădulescu.

Întrebat cine sunt vinovaţii pentru gestionarea defectuoasă a banilor din sistemul de sănătate, Florin Bădulescu a răspuns prompt: "cred că organizatorii din sistemul sanitar sunt vinovaţi. Eram convins că se va ajunge să fim din nou acuzaţi. Aşa ceva nu se făcea nici înainte de 1989". Şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Judeţean Craiova este gată să răspundă în faţa justiţiei pentru acuzaţiile aduse. În schimb, ministrul Ladislau Ritli nu a răspuns invitaţiei lui Mihai Gâdea la "Sinteza Zilei".

V-aţi întrebat vreodată câţi bani plătiţi Casei Naţioanale de Sănătate şi ce face această instituţie cu ei? Ei bine, modul în care sunt gestionaţi banii de la CNAS lasă de dorit.

Conform legii 95, legea sănătăţii publice, 60% din fondurile Ministerul Sănătăţii se duc la casele de asigurări judeţene, unde cei îndreptăţiţi împart banii la spitale. Circa 500 de milioane de lei rămân la dispoziţia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, care decide cum distribuie şi, mai ales, cui distribuie banii din buget.

Niels Schnecker, realizator Antena 3, a prezentat mersul banilor din sistemul sanitar.




VEZI AICI INREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII "Sinteza Zilei"
















×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close