Antena 3 CNN Actualitate Alex Găvan - expediție fără oxigen suplimentar pentru a urca vârful Lhotse (8516m)

Alex Găvan - expediție fără oxigen suplimentar pentru a urca vârful Lhotse (8516m)

Alex Găvan - expediție fără oxigen suplimentar pentru a urca vârful Lhotse (8516m)
Sursa foto: Foto: Alex Gavan
31 Mar 2015   •   12:27

Alpinistul Alex Găvan, unul din performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, 1 aprilie 2015, într-o nouă expediție în munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8516m) fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Expediția va dura aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, și este situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, la peste 8000m altitudine.

„Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit să îl urc încă. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8000m și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea mă întorc cu bucurie pe Lhotse”, a declarat Alex Găvan, înainte de plecare.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alpinistul Alex Găvan este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume “prin mijloace corecte”, Alex a urcat până acum șase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine.

Alex Găvan a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8463m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8047m) – în 2014, Manaslu (8156m) – în 2011, Cho Oyu (8201m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani. Imaginile video de pe vârfurile atinse în anii trecuți pot fi vizualizate la adresa http://alexgavan.ro.

Performanțele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite și distincții: A primit “Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008); a primit de două ori titlul ”Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălțime”, din partea Federației de Alpinism și Escaladă și alte două nominalizări la aceeași distincție; a primit premiul ”Best Of ExplorersWeb” în 2008. Alex este ambasador al World Wildlife Fund în România din 2011.

Filosofia sa este: ”Munții nu se urcă doar cu pioleți și cu colțari, ceea ce putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie. Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”.

×
Subiecte în articol: Alex Gavan himalaya alpinism
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close