Antena 3 CNN Actualitate Povestea alpinistului român care a inspirat o operă de artă. Alex Găvan: ”M-a salvat o apariție neașteptată”

Povestea alpinistului român care a inspirat o operă de artă. Alex Găvan: ”M-a salvat o apariție neașteptată”

O experiență unică trăită de alpinistul român Alex Găvan a inspirat o operă de artă digitală în format NFT, care a fost vândută cu 6.500 de euro în cadrul unei licitații caritabile.

Povestea alpinistului român care a inspirat o operă de artă. Alex Găvan: ”M-a salvat o apariție neașteptată”
Sursa foto: Facebook/ Alex Găvan
de Andreea Ştefan    |    23 Feb 2022   •   21:57

Lucrarea ”Nașterea Leopardului Zăpezii” simbolizează lupta interioară a alpinistului ce sfidează moartea, în timp ce este forțat să supraviețuiască la peste 8.000 de metri, fără oxigen suplimentar, pe un vârf din Himalaya.

Cei 6.500 de euro cu care a fost vândură lucrarea, vor contribui la achiziționarea cărților pentru grădinițele defavorizate din România, astfel încât, la finalul celor 3 ani de grădiniță, un copil să audă minim 100 de povești.

În total, s-au strâns peste 21.000 de euro în cadrul licitației.

”Dintre cele 7 vârfuri de peste 8.000 de metri pe care eu le-am urcat până acum fără oxigen suplimentar, singurul dintre ele integral aflat pe teritoriul tibetan, am avut o experiență mult dincolo de limită. La întoarcerea de pe vârf, a cărei premieră românească tocmai o realizasem, un context extrem de complex de factori a făcut să mă despart de partenerul meu și să fiu nevoit să petrec noaptea în plin viscol, fără niciun fel de sac de dormit sau orice alt echipament, foarte aproape de vârf.

Asta nu ar fi neapărat ceva neobișnuit pentru alpinismul himalayan. Ceea ce a fost într-adevăr neobișnuit este că, pentru prima oară în viața mea, am simțit nu că o să mor, ci că nu o să mai prind următorul răsărit.

Ceea ce m-a salvat în final a fost o apariție extrem de neașteptată. Undeva în dreapta mea, la 2-3 metri, picior peste picior, într-un costum roșu, de puf, retro, nu era unul modern, stătea un francez. Imaginați-vă că în momentele alea tot ce am simțit eu este că trebuie să rămân în viață pentru a avea grijă de acel francez. 

În acele momente, apariția aia era la fel de reală ca și muntele pe care eu mă aflam. Dacă a fost îngerul meu păzitor nu o să știu niciodată, dar cu siguranță a apărut atunci când am avut cea mai mare nevoie”, a povestit Alex Găvan.

×
Subiecte în articol: alpinist Alex Gavan opera de arta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close