Antena 3 Externe 10.000 de dispăruţi şi peste 900 de morţi, după tsunami. Vezi bilanţul dramatic din Japonia

10.000 de dispăruţi şi peste 900 de morţi, după tsunami. Vezi bilanţul dramatic din Japonia

12 Mar 2011   •   14:58
10.000 de dispăruţi şi peste 900 de morţi, după tsunami. Vezi bilanţul dramatic din Japonia
Sursa foto: Foto: Mediafax
UPDATE 17:10. Apoximativ 5.1 milioane de case au rămas fără electricitate, informează CNN.

UPDATE 15: 25.
Peste 10.000 de oameni sunt daţi dispăruţi în portul japonez Minamisanriku, în prefectura Miyagi, din nord-estul Japoniei, informează NHK, citat de AFP. 

Autorităţile nipone au emis o nouă alertă de tsunami în mai multe regiuni din Japonia. Valurile pot depăşi 3 metri înălţime în unele zone.

Peste 120 de replici au zguduit arhipelagul nipon în ultimele 24 de ore. Mai mult de 50 de state şi-au arătat disponibilitatea de a trimite echipe de salvare în Japonia.

 

UPDATE 15:20
. Peste 900 de oameni au murit şi 700 sunt daţi dispăruţi, în urma cutremurului urmat de tsunami, anunţă postul public de televiziune japonez, NHK, citat de CNN.

Mai mult de 1.700 de persoane au murit sau sunt date dispărute în Japonia, după cutremurul urmat de tsunami de vineri, care a provocat şi avarii la centralele nucleare de la Fukushima, relatează agenţia Kyodo.

Până în prezent, autorităţile au confirmat 600 de decese, iar 200 - 300 de trupuri neînsufleţite au fost transportate la Sendai, în prefectura Miyagi. Alte 200 de victime au fost transferate în morgi improvizate la Iwanuma şi Natori, tot în prefectura Miyagi, unde 650 de persoane sunt date dispărute. 
 
"Este cel mai grav cutremur de după era Meiji şi ne temem că mai mult de 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Japoniei, Yukio Enado. 

După explozia de la centrala nucleară Fukushima, Edano a declarat că guvernul a ordonat evacuarea unei zone cu o rază de 10 kilometri, care a fost ulterior extinsă la 20 de kilometri. 

Autorităţile au evacuat, în total, aproximativ 300.000 de persoane în cinci prefecturi, conform poliţiei naţionale.

Pompierii au anunţat că în prefectura Miyagi se înregistrează trei incendii de proporţii şi alte 200 de incendii de intensitate mai mică. În total, 3.400 de clădiri au fost distruse parţial sau total.  

În prefectura Iwate, oraşul Rikuzentakata a fost practic distrus de tsunami, fiind inundat în totalitate.
 
 Valurile seismice au ajuns până la nivelul etajului al treilea al clădirii Primăriei, iar în zona urbană au rezistat numai câteva clădiri. Întreaga zonă de litoral a oraşului Miyako şi aproape tot oraşul Yamada, ambele situate în prefectura Iwate, au fost inundate. 

În prefectura Fukushima, 1.800 de locuinţe au fost distruse, conform poliţiei naţionale. 

Bilanţurile anunţate de autorităţi sunt provizorii, deoarece multe dintre zonele afectate vineri de valurile seismice se află încă sub incidenţa unor alerte de tsunami, iar echipele de salvare nu pot ajunge în zonă. 

Premierul japonez, Naoto Kan, a survolat, la bordul unui elicopter, zona centralei nucleare Fukushima, cerând sâmbătă măsuri pentru protejarea locuitorilor din zonă. 

În zonele afectate de cutremur, peste 5,5 milioane de locuinţe nu mai beneficiază de alimentare cu energie electrică, iar mai mult de un milion de locuinţe din 18 prefecturi nu sunt alimentate cu apă potabilă. 

Kan a declarat că a decis să trimită 50.000 de membri ai forţelor armate în zonele afectate, pentru a participa la operaţiunile de salvare. 

Sâmbătă dimineaţă, în Japonia au fost înregistrate noi cutremure, unul dintre acestea având magnitudinea 6,7. 

Căile ferate au anunţat că nu dispun de informaţii în legătură cu patru trenuri care se aflau în prefecturile Miyagi şi Iwate în momentul producerii cutremurului. Traficul feroviar în zonele de coastă nu va fi reluat sâmbătă, însă o parte dintre trenurile din regiunea metropolitană Tokyo au reînceput să circule. Nouă autostrăzi au rămas închise sâmbătă şi cel puţin 464 zboruri au fost anulate. 

Cutremurul a determinat şi suspendarea producţiei în mai multe uzine, iar Toyota Motor, Nissan Motor şi Honda Motor intenţionează să suspende luni activitatea, din cauza dificultăţilor de aprovizionare. 

×
Subiecte în articol: morti disparuti cutremur seism japonia

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close