Antena 3 CNN Externe 10 grevişti KazMunaiGas au fost ucişi în urma unor ciocniri violente cu forţele armate, în vestul Kazahstanului

10 grevişti KazMunaiGas au fost ucişi în urma unor ciocniri violente cu forţele armate, în vestul Kazahstanului

10 grevişti KazMunaiGas au fost ucişi în urma unor ciocniri violente cu forţele armate, în vestul Kazahstanului
Sursa foto: Foto:videonews.ro
16 Dec 2011   •   18:25

Zece persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în urma unor confruntări violente între grevişti şi poliţişti, la Janaozen, în vestul Kazahstanului, relatează AFP.

Victimele vin din rândul foştilor angajaţi ai companiei petroliere de stat KazMunaiGas care protestau pentru că au fost concediaţi din cauza unei greve.

"Potrivit unui prim bilanţ, în urma unor confruntări de amploare la Janaozen, zece persoane au murit, iar alte persoane au fost rănite, inclusiv poliţişti", a declarat procurorul general Aşat Daulbaiev, citat de agenţia Interfax Kazahstan, fără să precizeze numărul răniţilor.

El a adăugat că primăria oraşului, un hotel şi birouri ale companiei petroliere Ozemunaigaz au fost incendiate.

Peste 3.000 de persoane, atât grevişti care solicită măriri salariale, cât şi locuitori, s-au mobilizat în piaţa centrală a oraşului, în timp ce acolo se desfăşurau ceremonii marcând 20 de ani de la independenţa Kazahstanului, se afirmă într-un comunicat al Sindicatului Independent ODAK.
   
Manifestanţii au atacat tribuna montată cu această ocazie, după care forţele de ordine au intervenit împotriva manifestanţilor şi au deschis focul.

Procurorul general nu a confirmat această versiune, afirmând că un grup de "vandali" a atacat civili şi poliţişti deopotrivă.

Kazahii de la KazMunaiGaz deţin pachetul majoritar de acţiuni al grupului Rompetrol.

 

×
Subiecte în articol: kazahstan
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close