Antena 3 CNN Externe 10 milioane de dolari pe capul teroristului responsabil pentru atentatele din Bombay, din 2008

10 milioane de dolari pe capul teroristului responsabil pentru atentatele din Bombay, din 2008

10 milioane de dolari pe capul teroristului responsabil pentru atentatele din Bombay, din 2008
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
03 Apr 2012   •   13:14

Statele Unite oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea liderului unei grupări pakistaneze acuzat că a comis atentatele din Bombay, din 2008, anunţat marţi un site guvernamental american, relatează AFP. Recent, pakistanezul a fost introdus pe lista celor mai căutaţi terorişti.
   
Hafiz Mohammad Saeed, fondatorul şi liderul grupării Lashkar-e-Ta?ba (LeT), care apărea frecvent în public în Pakistan, a devenit al doilea cel mai căutat om din lume de către Washington, după liderul egiptean al reţelei teroriste Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Anunţul, făcut de către subsecretarul american de Stat Wendy Sherman în cursul unei vizite în India luni, a fost confirmat pe site-ul guvernamental american Rewards for Justice, pe care Washingtonul postează lista celor pe care îi caută.
   
Rewards for Justice precizează că Saeed este "suspectat de organizarea unui număr de atacuri teroriste, inclusiv cel de la Bombay din 2008, soldat cu 166 de morţi, inclusiv zece cetăţeni americani".
   
Pakistanul, care l-a plasat pe Saeed sub supraveghere la domiciliu după o lună de la atentatele de la Bombay, l-a eliberat în 2009, o măsură confirmată anul următor de Curtea Supremă, din cauza lipsei de probe care să justifice detenţia acestuia.
   
De asemenea, una dintre cele mai importante organizaţii nonguvernamentale (ONG) pakistaneze de ajutorare, JuD, care a negat întotdeauna orice implicare în acte de terorism, a fost introdusă de către autorităţile din Statele Unite pe lista organizaţiilor teroriste.
   
Anunţarea oferirii acestei recompense americane pentru capturarea lui Saeed intervine în contextul în care Washingtonul şi Islamabadul încearcă să reia relaţiile fragilizate în ultimele luni de o serie de incidente, inclusiv raidul american în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden a fost eliminat în nordul Pakistanului pe 2 mai 2011 şi un bombardament ISAF în care au fost ucişi, în noiembrie, 24 de militari pakistanezi lângă frontiera afgană. Aceste două operaţiuni au fost denunţate dur de către autorităţile de la Islamabad.
  

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close