Antena 3 CNN Externe 10 ruşi arestaţi în SUA pentru spionaj

10 ruşi arestaţi în SUA pentru spionaj

10 ruşi arestaţi în SUA pentru spionaj
29 Iun 2010   •   15:30

Caz demn de filmele cu James Bond în Statele Unite. 10 ruşi au fost reţinuţi de oficialii de la Washington pentru spionaj. Pentru a nu fi prinşi, suspecţii foloseau mesaje codate sau se foloseau de datele de identificare ale unor americani morţi.

Demascarea reţelei de spionaj este rezultatul unei anchete de douăzeci de ani. Cei zece s-au infiltrat în comunitatea americană pentru a pătrunde, treptat, în cercurile politice de unde urmau să obţină informaţii pentru Moscova. Suspecţii se dădeau drept americani, canadieni sau peruani pentru a nu trezi bănuieli. Păreau că fac parte din familii obişnuite.

Datele din dosar arată că suspecţii foloseau metode cunoscute oamenilor obişnuiţi doar din filmele cu spioni. Pentru a nu fi prinşi, ei foloseau mesaje codate, bani remişi în numerar de emisari ruşi, paşapoarte false, sau date de identificare ale unor americani decedaţi.

Parchetul american urmează să anunţe oficial Guvernul rus în legătură cu acuzaţia de spionaj. Până la următoarea audiere de joi, cei 10 vor rămâne în arest. De cealaltă parte, oficialii de la Moscova au anunţat că există o mulţime de contradicţii în acest caz şi că intenţionează să lanseze o anchetă. Spionii riscă o condamnare de la cinci ani la 20 de ani de închisoare.

Antena 3

Foto: Washington Post

 

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close