Antena 3 CNN Externe 23 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl

23 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl

23 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl
Sursa foto: Cernobal
26 Apr 2009   •   10:27

Mii de oameni vor participa la ceremoniile de comemorare a 23 de ani de la catastrofa nucleară, de la Cernobâl. În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, o explozie violentă a distrus reactorul 4 al centralei. Timp de nouă zile, reactorul a emis radiaţii de 400 de ori mai intense, decât bomba atomică de la Hiroshima. Peste trei milioane de ucraineni, dintre care peste un milion de copii au fost afectaţi de radiaţii. Numărul exact al morţilor nu se cunoaşte nici până astăzi.

Mulţi ucraineni îşi mai amintesc de ziua de 22 aprilie 1986, când reactorul patru al centralei de la Cernobâl a explodat, la ora locală 01.23 de minute. A urmat un puternic incendiu, care a durat zece zile, iar în atmosferă s-au răspândit substanţe radioactive, cu efecte devastatoare.

Sovieticii au evacuat regiunea şi au trimis la locul dezastrului zeci de mii de soldaţi, muncitori şi pompieri. Au intrat în istorie ca aşa numiţii lichidatori, care, fără protecţie, au trebuit să acopere efectele catastrofei. Reactorul a fost acoperit cu beton, însă norul radioactiv din atmosferă a făcut ravagii.

Regiuni întinse din Ucraina, Rusia, Belarus şi Moldova au fost afectate. Au avut însă de suferit însă şi alte peste 20 de ţări europene, între care şi România. Părţi ale norului radioactiv au ajuns şi în Statele Unite. Dezastrul a fost anunţat de suedezi, nu de sovietici, care au încercat să ţină totul secret.

De-a lungul anilor, 25.000 de lichidatori au murit din cauza efectelor exploziei. Maladiile, în special cancerul, au făcut victime în rândul civililor, iar suprafeţe întinse de teren au rămas contaminate. La 23 de ani de la dezastru, încă se depun eforturi pentru lichidarea efectelor. Ultimele reactoare ale centralei au fost închise în anul 2000.



Antena 3

×
Parteneri
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Buzău
x close