x close

25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: Merkel aduce un omagiu celor care au avut "curajul" să se opună regimului

de A.M.P    |    01 Noi 2014   •   18:08
25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: Merkel aduce un omagiu celor care au avut "curajul" să se opună regimului  482 Foto: Agerpres/XINHUA

Cancelarul german Angela Merkel a adus sâmbătă un omagiu celor care au avut 'curajul' să se opună regimului din fosta Germanie de Est, insistând asupra rolului acestora în căderea Zidului Berlinului, eveniment pe care Germania se pregăteşte să-l marcheze la 9 noiembrie, când se împlinesc 25 de ani de la demolarea a ceea ce a însemnat un simbol al 'Războiului Rece'.

Persoanele implicate în acţiunile cetăţenilor, opoziţia democratică faţă de regimul din fosta RDG (Republica Democrată Germană) au "dat dovadă de curaj", a afirmat cancelarul german în discursul său săptămânal, potrivit AFP.

"Ei au dat curaj şi altora", mai ales "sutelor de mii şi milioanelor" de persoane care au participat la manifestaţii, mai întâi la cele din Leipzig, apoi şi din alte oraşe din RDG, şi care au zguduit regimul comunist, a continuat Angela Merkel. Fără ei, 'tot acest proces ar fi fost mult mai dificil (...) De aceea noi trebuie să le spunem un mare mulţumesc'.

Fost cetăţean al RDG, Angela Merkel a evocat de asemenea 'sentimentul indescriptibil' pe care l-a avut la căderea Zidului, la 9 noiembrie 1989. 'Acest sentiment nu se uită, nu-l voi uita niciodată', a spus cancelarul german.

La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului se fac încă simţite diferenţe structurale între cele două foste ţări, în special în domeniul locurilor de muncă. 'Mulţi oameni în RDG aveau un loc de muncă şi o experienţă pe care nu au mai putut să o pună în valoare pe piaţa muncii şi 'multe persoane au fost afectate', a explicat cancelarul german. Dar 'noile generaţii sunt de acum sudate' şi 'am putut, datorită ajutorului incredibil' al fostei Germanii de Vest, 'să reducem decalajul', a subliniat Merkel.

Germania marchează la 9 noiembrie 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, construit în 1961 şi demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. O serie de festivităţi sunt prevăzute cu această ocazie, între care mai multe concerte în faţa Porţii Brandenburg.

 

Citeşte mai multe despre:

Zidul Berlinului
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati