Antena 3 CNN Externe 300 de victime în atacurile din Fâşia Gaza. Universitatea islamică, bombardată de un avion israelian

300 de victime în atacurile din Fâşia Gaza. Universitatea islamică, bombardată de un avion israelian

300 de victime în atacurile din Fâşia Gaza. Universitatea islamică, bombardată de un avion israelian
29 Dec 2008   •   08:31

În noaptea de duminică spre luni, un avion israelian a bombardat Universitatea islamică din Gaza, considerată un bastion al mişcării islamiste Hamas Potrivit martorilor oculari, citaţi de AFP, bombardamentul nu a provocat victime. Raidurile aeriene asupra Fâşiei Gaza au făcut, până în prezent, aproape 300 de victime.
Ţintă principală a celor cinci rachete lansate a fost clădirea cu laboratoare a universităţii. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că instituţia era folosită pentru fabricarea de rachete, dispozitive explozive şi material electronic destinat militanţilor Hamas, precum şi ca centru de întâlnire a militanţilor şi ascunzătoare de arme.
Raidurile aeriene asupra Fâşiei Gaza au făcut aproximativ 300 de victime. Mii de rezervişti sunt mobilizaţi în vederea unei eventuale ofensive terestre. În Cisiordania şi chiar în Israel au luat amploare ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţii solidari cu palestinienii din Gaza. În această noapte, un avion israelian a bombardat şi Universitatea islamica din Gaza, considerata drept un bastion al miscarii islamiste Hamas, fără a face victime.
Haosul domneşte la Gaza după două zile de bombardamente de o intensitate fără precedent în ultimele decenii. Duminică, printre obiectivele atacate s-a aflat cartierul general al forţelor de securitate, controlate de Hamas, unde se află şi cea mai mare închisoare din Gaza. A fost lovită, de asemenea, o moschee unde şi-a pierdut viaţa un copil de un an.
Tot ieri a fost bombardată zona tunelelor subterane dintre Gaza şi Egipt, folosite de localnici pentru contrabandă, dar şi pentru importul ilegal de arme. Sute de palestinieni disperaţi au fost respinşi de grănicerii egipteni după ce au încercat să se refugieze în ţara vecină. Seara, un poliţist egiptean a fost ucis şi altul a fost rănit de focuri de armă trase din Gaza.
Israelul a mobilizat 6500 de rezervişti şi continuă concentrarea de tancuri şi trupe la frontiera cu Gaza. Guvernul susţine, pe de altă parte, că se luptă doar cu teroriştii din Hamas şi nu cu populaţia civilă. Ca dovadă, ministrul apărării a autorizat intrarea în Gaza a unui convoi de 100 camioane cu ajutoare umanitare, oferite de organizaţii internaţionale.
Hamas a acuzat din nou Israelul de "holocaust" şi a avertizat că va riposta. Aproape 20 de rachete au lovit, fără să facă victime, teritoriul israelian, uneori la zeci de kilometri de Gaza. Un lider Hamas a ameninţat cu tentative de asasinat asupra miniştrilor israelieni ai Afacerilor Externe şi Apărării, Tzipi Livni şi Ehud Barak. Palestinienii din Cisiordania şi arabii israelieni au continuat manifestaţiile de solidaritate cu conaţionalii din Gaza, urmate, adesea, de ciocniri cu forţele de securitate. Cel puţin un palestinian a fost ucis într-un asemenea incident.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close