Antena 3 CNN Externe 400 miliarde euro pentru proiecte de energie verde în Africa

400 miliarde euro pentru proiecte de energie verde în Africa

400 miliarde euro pentru proiecte de energie verde în Africa
Sursa foto: energie solara
13 Iul 2009   •   12:06

Cel mai ambiţios proiect de ?energie verde? este pe cale de a fi demarat, pentru a construi generatoare solare în deşert ce ar putea livra un sfert din necesarul Europei. o serie de centrale în Africa de Nord ar urma să livreze energie către casele şi fabricile din Europa până la finele următorului deceniu.

În câteva zile un consorţiu de 20 de firme germane se va întâlni la Munchen pentru a decide asupra finanţării proiectului de 400 de miliarde de euro, numit Desertec. Iniţiativa este susţinută de cancelarul german Angela Merkel şi nume mari din economie precum Siemens, Deutsche Bank, sau RWE şi E.ON. La întâlnire vor mai participa companiile energetice din Italia şi Spania, dar şi reprezentanţi ai Ligii Arabe şi ai Clubului de la Roma.

Experţii au calculat că Desertec ar putea acoperi cel puţin 15 procente din necesarul Europei şi va deveni funcţional în cel mult 10 ani. Până în 2050, contribuţia ar putea ajunge la 20-25%.
Deşi nu s-a stabilit încă o ţară gazdă, Desertec presupune o serie ce centrale solare în Africa de Nord. Acesta vor concentra razele soarelui pentru a încălzi apa care va alimenta turbine pe aburi. Procesul este mai ieftin şi mai eficient decât forma tradiţională de energie solară, cu celule fotovoltaice.
Deşi proiectul există de multă vreme, costul i-a speriat până acum pe investitori. În plus, cu cât transporţi mai departe energia, cu atât se pierde mai mult. Acum însă Siemens a găsit şi foloseşte deja soluţia tehnică pentru a limita substanţiale aceste pierderi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: energie regenerabila energie solara
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close