Antena 3 CNN Externe A debutat cel mai mare festival religios din lume-Kumbh Mela: un milion de oameni în Gange în prima zi

A debutat cel mai mare festival religios din lume-Kumbh Mela: un milion de oameni în Gange în prima zi

A debutat cel mai mare festival religios din lume-Kumbh Mela: un milion de oameni în Gange în prima zi
Sursa foto: india gange
15 Ian 2010   •   01:43

Aproape un milion de pelerini hinduşi au intrat în fluviul Gange, joi, la începutul celui mai mare festival religios din lume. Înfruntând vremea rece, valuri de peleri s-au strâns la nord de oraşul Haridwar şi au mers spre malurile râului pentru a face apoi baie în apele considerate sacre de hinduşi.
Ritualuri au fost organizate de-a lungul întregii lungimi a Gangelui. Marea de oameni a provocat şi incidente însă. Şapte pelerini, din care un copil au murit zdrobiţi de mulţime, iar 17 a fost răniţi în timpul manifestărilor religioase ce marchează sfârşitul iernii.
Pentru hinduşi, festivalul Kumbh Mela , ce durează trei luni, reprezintă ocazia de a-şi spăla păcate şi a întrerupe ciclul karmic al vieţii şi renaşterii.
Ram Prakash, membru al comisiei de organizare a Kumbh Mela ,a declarat că 831.000 de persoane se îmbăiaseră până la ora locală 2 pm, mulţi urmănd să copieze exemplul acestora.
Milioane de alte persoane sunt aşteptate să respecte ritualul în următoarele 12 săptămâni.
?Sufletul tău va fi curăţat şi nu te vei îmbolnăvi, dacă faci baie în această perioadă,? explica profesorul Sushant Raj,
Festivalul comemorează o luptă mitică dintre zei şi demoni pentru o oală cu nectarul imortalităţii. În timpul luptei, câteva picături de nectar au căzut în patru locuri diferite: Allahabad, în statul Uttar Pradesh, Haridwar din Uttarakhand, Ujjain din Madhya Pradesh şi Nasik din Maharashtra.
Kumbh Mela alternează între aceste patru locuri şi are loc la fiecare trei ani. O dată la 12 ani are loc un festival Maha Kumbh Mela şi mai mare decât de obicei. Următorul va avea loc la Allahabad in 2013.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: India
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close