Antena 3 CNN Externe A doua unitate de decontaminare a lichidului radioactiv a fost repusă în funcţiune la Fukushima

A doua unitate de decontaminare a lichidului radioactiv a fost repusă în funcţiune la Fukushima

A doua unitate de decontaminare a lichidului radioactiv a fost repusă în funcţiune la Fukushima
Sursa foto: foto: Intact Images
29 Oct 2013   •   11:30

 Compania care administreazã centrala avariată de la Fukushima a anunţat că a repornit a doua unitate pentru decontaminarea lichidului radioactiv, un sistem-cheie în încercarea de a pune capăt crizei apei contaminate, relatează MEDIAFAX.
   
Unitatea A a "sistemului avansat de tratare a lichidului (ALPS)" a fost repusă în funcţiune (în continuare sub forma unor teste la cald) după ce a fost oprită timp de mai multe săptãmâni din cauza unor probleme.
   
Altă unitate similară funcţionează, de asemenea, de la sfârşitul lunii septembrie, cu unele dificultăţi din când în când, iar a treia unitate ar urma să fie dată în exploatare în cursul lui noiembrie, a precizat Tokyo Electric Power (TEPCO).
   
Pânã atunci, cele două unităţi (A şi C), cuplate, trebuie să permită tratarea în total a 500 de metri cubi de apă contaminată pe zi pentru a extrage 62 dintre cele 63 de elemente radioactive care rămân după extragerea cu un alt dispozitiv a izotopilor de cesiu 134 şi 137.
   
Odată trecut prin ALPS, lichidul rezultat mai conţine teoretic doar tritiu, dar într-o cantitate încă prea importantă pentru a fi deversat apa în mare. Concentraţia acestuia este necesar să fie redusă înainte deversării în Oceanul Pacific, situat în apropiere, un lucru care va deveni inevitabil la un moment dat, potrivit preşedintelui Autorităţii de reglementare în domeniul nuclear Shunichi Tanaka.
   
ALPS, conceput de grupul japonez Toshiba, este unul dintre elementele-cheie ale strategiei TEPCO în tratarea celor aproximativ 400.000 de tone de apă radioactivă acumulate în complexul nuclear avariat, dintre care 300.000 de tone în rezervoare, o cantitate care creşte zilnic şi care nu va putea fi stocată la nesfârşit, ţinând cont şi de faptul că unele cisterne utilizate nu prezintă siguranţă.
   
Guvernul japonez a prevăzut alocarea unor fonduri pentru introducerea, anul viitor, a unor mijloace adiţionale mai eficiente de decontaminare, deoarece ALPS nu va fi suficient.

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close