Antena 3 CNN Externe „A fost doborât un elicopter”. Azerbaidjanul și Armenia, în prag de război

„A fost doborât un elicopter”. Azerbaidjanul și Armenia, în prag de război

„A fost doborât un elicopter”. Azerbaidjanul și Armenia, în prag de război
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Apr 2016   •   16:29

Azerbaidjanul și Armenia au anunțat sâmbătă o acutizare dramatică a situației în Nagorno-Karabah, părțile acuzându-se reciproc de acțiuni ofensive active, informează agențiile de presă ruse Interfax și RIA Novosti, potrivit Agerpres.

"Există morți de ambele părți. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce privește efectivele umane și tehnice. A fost doborât un elicopter azer", a anunțat secretarul de presă al Ministerului Apărării al Armeniei, Arțrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acțiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, partea azeră a efectuat lovituri aeriene și asupra unor zone civile.

La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzațiile sunt "o nouă provocare" din partea Erevanului și că niciun elicopter azer nu a fost doborât.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat că analizează situația din zona conflictului Nagorno-Karabah. "Studiem cu atenție informațiile care ne parvin", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova.

Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat și ciocniri armate au loc în mod regulat.

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a cerut miercuri, în fața secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia să-și retragă "imediat" trupele din teritoriul Nagorno-Karabah disputat între cele două țări și pentru care Washingtonul caută să găsească o soluție de ani de zile.

×
Subiecte în articol: Azerbaidjan armenia Rusia razboi
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close