Antena 3 CNN Externe A fost testat un gel care reduce transmiterea HIV pe cale sexuală cu 50%

A fost testat un gel care reduce transmiterea HIV pe cale sexuală cu 50%

A fost testat un gel care reduce transmiterea HIV pe cale sexuală cu 50%
20 Iul 2010   •   15:31

Speranţe în lupta împotriva SIDA. Aplicarea unui simplu gel vaginal, care conţine substanţe antivirale, reduce la jumătate riscul infectării femeilor cu virusul HIV, prin transmisie sexuală. Descoperirea anunţată la conferinţa mondială anti-SIDA de la Viena este urmarea unor teste care au durat trei ani.

Noua substanţă a fost testată pe aproape 900 de femei din Africa de Sud, una din ţările cel mai greu lovite de flagelul SIDA. În zonele sărace, bărbaţii nu prea ştiu ce este prezervativul iar femeile sunt obligate să suporte contacte sexuale neprotejate. Ca urmare, în Africa, femeile reprezintă 60 la sută din numărul celor infectaţi cu virusul HIV. Aplicarea gelului a redus, însă, rata infectării cu 50 la sută sau chiar mai mult.

Rezultatele trebuie confirmate de un studiu la scară şi mai mare dar, chiar şi în acest stadiu, au fost salutate de participanţii la conferinţa anti-SIDA de la Viena.

Directorul agenţiei anti-SIDA a Naţiunilor Unite crede chiar că noul gel ar putea iniţia o adevărată revoluţie în prevenirea infectării, acordându-le femeilor rolul principal. Cu atât mai mult cu cât substanţa nu va costa mai mult de "câţiva bănuţi", potrivit autorilor formulei. Iar lipsa fondurilor pentru combaterea virusului a fost denunţată, la Viena, atât de invitaţii oficiali la conferinţă cât şi de militanţii luptei împotriva virusului HIV.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: SIDA HIV
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close