Antena 3 CNN Externe A început procesul lui Breivik, care a ucis 77 de oameni în 2011. El a plâns la tribunal şi pledează nevinovat, deşi recunoaşte comiterea atacurilor

A început procesul lui Breivik, care a ucis 77 de oameni în 2011. El a plâns la tribunal şi pledează nevinovat, deşi recunoaşte comiterea atacurilor

A început procesul lui Breivik, care a ucis 77 de oameni în 2011. El a plâns la tribunal şi pledează nevinovat, deşi recunoaşte comiterea atacurilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    16 Apr 2012   •   10:27
Update 13.40 - Teroristul Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane în 2011, a plâns în timp ce viziona filmul de 12 minute pe care l-a difuzat în ziua atacurilor, informează AFP.

Cu faţa îmbujorată de emoţie, Breivik a lăcrimat în momentul în care, la tribunal, a fost proiectat un colaj de fotografii şi desene, în care erau prezentate cu precădere imagini ale unor integrişti musulmani.

Update 11.37
- Breivik, care a recunoscut că este autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi, vara trecută, în Norvegia, a pledat astăzi nevinovat la începerea procesului său pentru acte de terorism.

"Recunosc faptele, dar nu recunosc vinovăţia din punct de vedere penal", a spus Breivik.

Update 11.18
- Anders Behring Breivik a prezentat salutul nazist la începerea procesului său. După ce i-au fost date jos cătuşele, Breivik a efectuat salutul nazist în faţa rudelor victimelor. Conform manifestului său, acest salut reprezintă "putere, onoare şi înfruntarea tiranilor marxişti din Europa".

Bărbatul a intrat în sala de judecată adresând publicului format din familii ale victimelor, supravieţuitori şi jurnalişti un salut de extrema dreaptă, cu braţul drept întins şi pumnul strâns.

Update 10.30
- Anders Breivik nu recunoaşte legimitatea Tribunalul din Oslo. "Nu recunosc tribunalul norvegian", a mai spus Anders Behring Breivik, înconjurat de ample măsuri de securitate.

În momentul în care judecătorul l-a întrebat în legătură cu profesia sa, el s-a prezentat drept "scriitor", spunând că scrie o lucrare în închisoare.
___________________________________________________

Procesul teroristului Anders Breivik, care a ucis 77 de oameni pe 22 iulie 2011, a început astăzi, la Oslo, în Norvegia.

Un convoi ce-l transporta probabil pe Anders Behring Breivik a sosit luni la tribunalul din Oslo, unde are loc procesul autorului celor două atacuri soldate cu zeci de morţi, vara trecută în Norvegia, potrivit AFP.

Convoiul, format dintr-o furgonetă de culoare gri, escortată de motociclişti şi o maşină obişnuită de poliţie, a intrat într-o parcare subterană a tribunalului din Oslo, fără să se poată confirma prezenţa lui Breivik.

Dacă judecătorii îl declară vinovat, acuzatul riscă până la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de legea norvegiană la momentul faptelor pentru "acte de terorism".

Procesul în care Breivik este judecat pentru atacurile comise la Oslo şi pe insula Utoyea a început luni la ora 9.00 (10.00, ora României).

Prima zi a procesului va fi consacrată citirii acuzaţiilor şi declaraţilor preliminare ale procurorilor, Breivik fiind acuzat de "acte de terorism".



Majoritatea victimelor au fost executate cu sânge rece, la o tabără de tineret a partidului social-democrat, pe o insulă de lângă Oslo. Breivik a motivat masacrul prin teama că Norvegia va fi cotropită de musulmani, cu ajutorul social-democraţilor.

O primă expertiză l-a declarat bolnav psihic, dar o a doua a stabilit că este destul de sănătos pentru a fi judecat. Norvegienii se tem că discursurile lui Breivik vor transforma procesul într-o tribună a opiniilor de extremă dreapta.

Procesul lui Breivik, în legătură cu cel mai sângeros masacru comis în Norvegia după cel de-al doilea război mondial, este unul de interes mediatic considerabil.

Bărbatul are 33 de ani şi este un fost membru al partidului Laburiştilor din Norvegia.

Vezi portretul lui Anders Behring Breivik, autorul masacrului de la Oslo




×
Subiecte în articol: Anders Breivik ucide proces terorist oslo film
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close