Antena 3 CNN Externe A început summitul climatic de la Copenhaga

A început summitul climatic de la Copenhaga

A început summitul climatic de la Copenhaga
Sursa foto: copenhaga
07 Dec 2009   •   15:49

Peste 15.000 de reprezentanţi din 192 de ţări participă la summitul climatic de la Copenhaga, cel mai mare organizat până acum. Oficiali din toată lumea vor încerca, de astăzi până în 18 decembrie, să ajungă la un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, ce expiră în 2012.

În cele două săptămâni cât va dura summitul, liderii din 40 de ţări vor pune la punct strategia pe termen lung privind controlul încălzirii globale.

Discuţiile de la Copenhaga se vor concentra asupra unor măsuri care să limiteze încălziriea globală la doar două grade Celsius. Un astfel de obiectiv presupune, potrivit experţilor, reducerea la jumătate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, în raport cu valorea înregistrată în 1990.

Reprezentanţii Greenpeace s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii în faţa clădirii în care se ţine summitul pentru a transmite mesajul lor către liderii lumii.

Una dintre cele mai mari provocări ale a summitului de la Copenhaga este acordarea ajutorului necesar ţărilor în curs de dezvoltare pentru reducerea poluării. Cel mai înalt oficial al Naţiunilor Unite în domeniul climei, Yvo de Boer, a declarat că ţările bogate vor trebui să pună la dispoziţie ajutoare imediate de cel puţin zece miliarde de dolari pe an până în 2012.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Copenhaga summit clima
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close