A murit Joerg Haider, liderul populiştilor austrieci

11 Oct 2008   •   10:58
A murit Joerg Haider, liderul populiştilor austrieci

Liderul extremei drepta din Austria, Joerg Haider, cunoscut pentru orientarea sa pronazistă, a murit astazi într-un accident de maşină. Aflat în coaliţia de guvernare în 2000, Haider a atras sancţiuni temporare asupra Austriei din partea Uniunii Europene pentru poziţia sa intolerantă la adresa imigranţilor.

Guvernator al provinciei Carinthia, Joerg Haider, în vârstă de 58 de ani, a încetat din viaţă în urma puternicelor contuzii suferite în urma accidentului. El se îndrepta spre oraşul natal pentru a participa la aniversarea de 90 de ani a mamei sale. Maşina pe care o conducea a scăpat de sub control, a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat.

El a condus grupările politice Partidul Libertăţii şi Alianţa pentru Viitorul Austriei în coaliţii guvernamentale între 2000 şi 2006. A provocat o serie de controverse şi a fost aspru criticat de liderii comunităţii internaţionale pentru declaraţiile sale radicale împotriva imigranţilor şi pentru simpatiile sale naziste. Chiar vineri, cu o zi înainte de accident, Haider a fost aspru criticat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi din cauza faptului că a înfiinţat un centru pentru imigranţi unde oamenii sunt trataţi ca nişte delicvenţi.

Haider, a fost un personaj extrem de controversat, dar totuşi popular. A ştiut să atingă o coardă sensibilă pentru mulţi austrieci cu mesajele sale politice, uneori extrem de radicale, care i-au atras criticile comunităţii internaţionale. El şi-a început cariera de politician în 1977, în cadrul Partidului Libertăţii. La alegerile din 2006 noua formaţiune condusă de Haider abia a reuşit să depăşească pragul de 4% din voturi pentru a intra în parlament.

Antena 3

x close