Antena 3 CNN Externe A murit Leiji Matsumoto, legendă a animaţiei japoneze şi creatorul personajului Harlock, un pirat spaţial

A murit Leiji Matsumoto, legendă a animaţiei japoneze şi creatorul personajului Harlock, un pirat spaţial

Artistul manga japonez Leiji Matsumoto, creator a mai multor serii de anime și manga, a murit la vârsta de 85 de ani.

A murit Leiji Matsumoto, legendă a animaţiei japoneze şi creatorul personajului Harlock, un pirat spaţial
Sursa foto: Facebook
de Claudia Popovici    |    20 Feb 2023   •   21:48

Celebrul creator de manga, al cărui nume real era Akira Matsumoto, a murit din cauza unei insuficiențe cardiace acute la 13 februarie, a anunțat studioul său.

Matsumoto era cunoscut pentru saga sa epică de science-fiction, printre care Galaxy Express 999, Queen Emeraldas și Space Battleship Yamato, relatează BBC.

Opera sa includea adesea teme anti-război și povești emoționante.

Fiica lui Matsumoto, Makiko Matsumoto, care conduce Studio Leijisha, a declarat în comunicat că acesta "a pornit într-o călătorie spre marea de stele. Cred că a trăit o viață fericită, gândindu-se să continue să deseneze povești ca artist manga".

Născut în 1938 în orașul Kurume din sud-vestul țării, în prefectura Fukuoka, Matsumoto avea doar 15 ani când lucrarea sa de debut, Mitsubachi no Boken, a fost publicată într-o revistă manga. După ce a terminat liceul, s-a mutat la Tokyo pentru a-și urma visul de a deveni artist profesionist.

În 1961 s-a căsătorit cu Miyako Maki, o cunoscută creatoare de manga și una dintre primele artiste japoneze din acest gen. Împreună au colaborat la mai multe proiecte, iar el și-a schimbat numele în Leiji Matsumoto, notează Mediafax. 

Marele succes a venit un deceniu mai târziu, după ce a publicat Otoko Oidon, o serie despre viața unui tânăr sărac care se pregătește pentru examenele universitare. A avut un succes enorm și a câștigat Premiul Kodansha Publishing pentru manga pentru copii.

Mai multe dintre benzile sale desenate manga au fost transformate în seriale de televiziune anime, inclusiv serialul epic SF Space Pirate Captain Harlock, care urmărește aventurile unui proscris devenit pirat spațial.

Mai mult de 150 dintre poveștile sale manga descriu tragedia războiului - Matsumoto avea 7 ani când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial. Mulți ani mai târziu, el a declarat că a fost inspirat de propriul său tată, care fusese pilot de elită în armată și care l-a învățat că războiul nu trebuie purtat niciodată, deoarece "îți distruge viitorul".

×
Subiecte în articol: artist animatie japonez
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close