Antena 3 CNN Externe A murit Manoel de Oliveira, decanul cineaştilor în activitate

A murit Manoel de Oliveira, decanul cineaştilor în activitate

A murit Manoel de Oliveira, decanul cineaştilor în activitate
02 Apr 2015   •   17:28

Regizorul portughez Manoel de Oliveira a murit joi, la vârsta de 106 ani, informează site-ul 20minutes.fr.
Informaţia a fost confirmată de producătorul de film Luis Urbano, care citează surse din familia cineastului portughez.
Ultima producţie cinematografică regizată de Manoel de Oliveira, scurtmetrajul "O Velho do Restelo", a fost lansată pe marile ecrane în vara anului 2014. Pelicula a fost proiectată apoi la Festivalul de Film de la Veneţia.
   
De la primul său film, "Douro, Faina Fluvial", lansat în 1931, Manoel de Oliveira a făcut peste 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, realizând cea mai mare parte a operei sale după ce trecuse de vârsta de 60 de ani.
Începând din 1988, a realizat aproape în fiecare an câte un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numără Marcello şi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich, Leonor Silveira şi nepotul său, Ricardo Trepa.

Cel mai recent lungmetraj al său, "O Gebo e a Sombra", datează din 2012. Această comedie cu accente dramatice, adaptată după piesa omonimă a portughezului Raul Brandao, cu actriţele Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau, a fost prezentată la Festivalul de la Veneţia.
Filmele lui Manoel de Oliveira, cu estetică exigentă, îşi datorează succesul mai degrabă criticii de specialitate şi premiilor obţinute în străinătate decât recunoaşterii venite din partea marelui public.

Manoel de Oliveira a primit, în 1999, premiul special al juriului în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, pentru filmul "A Carta/ Scrisoarea", iar, cu doi ani înainte, "Viagem ao Princípio do Mundo" a câştigat premiul FIPRESCI la acelaşi festival.
Pentru a-i aduce un omagiu acestui artist cu o creativitate uluitoare, născut în 1908, la Porto, în acest oraş a fost inaugurat de curând un muzeu, amenajat în clădirea Fundaţiei Serralves, consacrat carierei excepţionale a cineastului portughez.
În decembrie 2014, Manoel de Oliveira a fost decorat de Guvernul francez cu medalia de Înalt Ofiţer al Legiunii de Onoare.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close