Antena 3 CNN Externe A murit Martin McGuinness, fost vicepremier nord-irlandez şi comandant IRA

A murit Martin McGuinness, fost vicepremier nord-irlandez şi comandant IRA

A murit Martin McGuinness, fost vicepremier nord-irlandez şi comandant IRA
Sursa foto: Foto: twitter.com/Martin McGuinness
21 Mar 2017   •   09:26

Fostul comandant al IRA şi fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness a încetat din viaţă marţi la vârsta de 66 de ani, informează presa internațională, citată de Agerpres.

McGuinness, care a renunţat la arme pentru a se dedica eforturilor de a pune capăt conflictului de 30 de ani din Irlanda de Nord, suferea de o boală rară a inimii, potrivit BBC. 

'Cu profundă durere şi tristeţe am aflat despre moartea prietenului şi camaradului nostru Martin McGuinness, care a încetat din viaţă în această dimineaţă la Derry' (Irlanda de Nord), a informat partidul său, formaţiunea naţionalistă Sinn Fein, într-un comunicat de presă citat de EFE. 

Preşedintele Sinn Fein, Gerry Adams, l-a caracterizat într-o declaraţie drept un "republican pasionat care a lucrat neobosit pentru pace şi reconciliere şi pentru reunificarea ţării". 

McGuinness a anunţat la 19 ianuarie că se retrage din politică. El a explicat atunci că boala şi criza politică declanşată de propria-i demisie din funcţia de vicepremier, survenită cu câteva zile mai devreme, l-au determinat să se retragă cu câteva luni mai devreme decât ar fi avut de gând. 

La scurt timp după retragerea sa, Sinn Fein a obţinut un progres major la alegerile de la începutul lui martie pentru parlamentul nord-irlandez, apropiindu-se la distanţă de un singur mandat de Partidul Democrat Unionist (DUP) şi lăsând tabăra politică probritanică fără majoritate pentru prima dată după divizarea Irlandei, în 1921.

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close