Antena 3 CNN Externe A murit psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

A murit psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Daniel Kahneman, psihologul laureat al premiului Nobel care a contribuit la demitizarea ideii că oamenii iau decizii economice raţionale, a murit. Psihologul avea 90 de ani.

A murit psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2024   •   21:42

Daniel Kahneman a devenit celebru în 2002, după ce a primit Premiul Nobel pentru ştiinţe economice din acel an, pentru activitatea sa privind "integrarea cunoştinţelor din cercetarea psihologică în ştiinţa economică".

Cercetările sale descriu în detaliu modul în care oamenii iau decizii care tind să nu implice o analiză amănunţită, preferând să aleagă pe baza instinctului, potrivit Financial Times.

Experimentele sale în domeniul psihologiei cognitive au subminat conceptul de homo economicus, o teorie care a stat adesea la baza modelelor academice, dar care este rareori întâlnită în realitate.

Moartea sa a fost confirmată de Universitatea Princeton, unde lucra din 1993.

Cine este Daniel Kahneman

Potrivit Wikipedia, Daniel Kahneman s-a născut în 1934 la Tel Aviv, în timpul unei vizite a mamei sale în Palestina. El este urmaș al unei dinastii de rabini din Lituania istorică, din rândurile cărora cel mai vestit a fost rabinul Yosef Shlomo Kahneman, fondatorul ieșivei Poneviezh din Bnei Brak. Kahneman a crescut la Paris, unde familia sa emigrase din Lituania la începutul anilor 1920. În timpul ocupației naziste, într-o primă mare razie pentru arestarea de evrei, tatăl său a fost reținut, dar i s-a dat drumul după șase săptămâni datorită intervenției patronului său.

Ulterior familia s-a ascuns în diferite locuri și a reușit astfel să scape de deportare și exterminare, în schimb tatăl a murit de diabet în anul 1944. După terminarea războiului în 1948, la scurt timp înainte de proclamarea statului Israel, ei au a emigrat în Palestina sub mandat britanic.

Kahneman a studiat psihologia și matematica la Universitatea Ebraică din Ierusalim, terminând primul titlu în anul 1954. Apoi a servit ca psiholog în armata israeliană, unde a participat, între altele, la formularea de teste pentru cursurile de ofițeri. Între 1958-1961 a studiat la Universitatea Berkeley din California , unde a făcut lucrarea de doctorat în psihologie. La începutul anilor 1970 a făcut parte dintr-un think tank implicat în negocierile pentru un acord intermediar în Sinai între Israel și Egipt.

 

×
Subiecte în articol: a murit psiholog Premiul Nobel
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close