Antena 3 CNN Externe A murit Rudy Van Gelder, considerat un geniu al jazz-ului

A murit Rudy Van Gelder, considerat un geniu al jazz-ului

A murit Rudy Van Gelder, considerat un geniu al jazz-ului
26 Aug 2016   •   08:53

Rudy Van Gelder, inginer de sunet care a înregistrat câteva din albumele cele mai marcante de jazz din istorie, a murit joi la 91 de ani, relatează AFP. 

Van Gelder a supervizat în 1964 înregistrarea albumului 'A Love Supreme' al lui John Coltrane, despre care se spune că ar fi cel mai bun album de jazz al tuturor timpurilor. El a ştiut de asemenea "să surprindă" geniul unor artişti ca Miles Davis, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Sonny Rollins sau Horace Silver. 

Decesul său a fost confirmat de prestigioasa casă de înregistrări Blue Note Records, unde a lucrat sunetist timp de decenii, şi de nepotul său Van Gelder, care trăieşte în statul New York, unde are un magazin de discuri. 

"Nu există cuvinte pentru a descrie importanţa rolului său în muzică", a subliniat Blue Note Records. 

De pregătire optician, Van Gelder a vrut să devină inginer de sunet în anii 40, în momentul în care a descoperit concertele de jazz de la New York şi când şi-a descoperit pasiunea pentru radio. Primele sale înregistrări le-a făcut în salonul părinţilor săi din New Jersey, unde vedeau artişti new-yorkezi atraşi de preţurile imbatabile ale lui Van Gelder, care a continuat să lucreze ca optician pentru a-şi cumpăra aparatură. 

El s-a angajat la Blue Note în 1953, studioul fiind sedus de calitatea particulară a înregistrărilor sale. Sunetul lui Van Gelder s-a confundat în asemenea măsură cu casa de producţii încât s-a vorbit de 'Blue Note sound'.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jazz inginer
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close