Antena 3 CNN Externe A murit scriitorul Guillermo Samperio

A murit scriitorul Guillermo Samperio

A murit scriitorul Guillermo Samperio
15 Dec 2016   •   09:54

 Romancierul, nuvelistul şi eseistul mexican Guillermo Samperio a murit miercuri la 68 de ani în urma unui atac cardiorespirator, a informat Institutul Naţional de Belle Arte (INBA), citat de EFE. 

"Mă alătur tristeţii comunităţii literare şi familiei lui Guillermo Samperio. Am pierdut un povestitor original şi un prieten de neînlocuit", notează într-un comunicat directoarea generală a INBA, María Cristina García Cepeda. 

Opera lui Samperio, născut în Ciudad de México la 22 octombrie 1948, a fost tradusă în engleză, franceză, română şi vietnameză. 

Cu cartea sa 'Fuera del ring' (1974), Samperio a început să fie apreciat în mediul literar, dar a căpătat vizibilitate la nivel internaţional cu 'Miedo ambiente', cu care a obţinut premiul Casa de las Américas în 1977. 

Cu această nuvelă tipărită în 30.000 de exemplare, Samperio a început un traseu literar jalonat de numeroase opere timp de patru decenii de muncă. Deşi este cunoscut mai ales pentru proza sa scurtă, scriitorul mexican a cultivat şi alte genuri literare precum eseurile, poezia şi cărţile pentru copii şi tineret. 

Samperio a scris de asemenea scenarii şi a fost producător al programelor 'La literatura hoy', difuzat de Radio Educación, şi Noticiero cultural al postului INBA, consilier şi redactor literar la Enciclopedia Infantil Colibrí al Secretariatului Educaţiei Publice. 

Anul acesta el se afla implicat în procesul de elaborare a unui nou roman intitulat 'Vosotros los mismos', din care sunt oferite câteva extrase în 'Maravillas malabares', o antologie care reuneşte cele mai importante opere ale sale şi care a fost prezentată în februarie la Palatul de Belle Arte.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: scriitor
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close