Antena 3 CNN Externe A murit ultimul vorbitor al unei limbi vechi de 65.000 de ani

A murit ultimul vorbitor al unei limbi vechi de 65.000 de ani

A murit ultimul vorbitor al unei limbi vechi de 65.000 de ani
Sursa foto: Boa Sr
05 Feb 2010   •   17:16

Ultimul membru al tribului Bo, unul din cele zece Mari Triburi Andamaneze, care a populat insulele Andaman timp de 65.000 de ani, a decedat la vârsta de 85 de ani. Femeia era, în acelaşi timp, ultimul vorbitor al limbii sale native, una din cele mai vechi cunoscute pe Pământ. Tribul Bo avea un grai diferit de cel folosit de celelalte triburi Andamaneze.

Boa Sr era cea mai vârstincă persoană din Marile Triburi, care mai numără, în prezent, doar 52 de membri. Anvita Abbi, profesor lingvist la Universitatea Naţională Jawaharlal din New Dheli, a povestit că bătrâna Boa Sr şi-a pierdut definitiv vederea, în urmă cu câţiva ani. Ea se simţea destul de izolată, deoarece nu a avut copii, iar penultimul vorbitor al limbii Bo a murit cu mai mult timp în urmă. Ea a fost nevoită să înveţe un dialect hindi local şi în limba andamaneză, care este un amalgam format din toate limbile triburilor andamaneze.

?Am petrecut mult timp cu ea în junglă şi am împărţit multe momente împreună. Era mândră să fie ultimul membru al tribului Bo?, a declarat profesorul Abbi.

Boa s-a născut în jungla din nordul insulelor Andaman şi a crescut într-o societate tradiţională, având ca hrană cartofii sălbatici şi animalele vânate. În 1970, guvernul indian a decis mutarea Triburilor Andamaneze pe insula Strait, în apropiere de Port Blair. Boa a trăit într-o locuinţă asigurată de stat, hrănindu-se cu raţia de mâncare şi asigurându-şi traiul din pensia de 500 de rupii, echivalentul al aproximativ şapte lire sterline. ?Întotdeauna şi-a dorit să revină pe meleagurile unde s-a născut?, spune Abbi.

Regele tribului Bo a decedat în 2005, lăsând în urmă doar câţiva dintre cei mai bătrâni membri ai tribului, care au murit şi ei în anii următori. Triburile Andamaneze numărau peste 5.000 de membri, dar, după mai mult de 150 de ani de la colonizare, numărul lor s-a redus la doar 52.

Singurul trib care a rămas relativ intact este Sentinelese, care a interzis total orice fel de contact cu oamenii din exterior.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close