Antena 3 CNN Externe A murit unul dintre soldaţii care au arborat steagul sovietic deasupra Reichstag-ului din Berlin

A murit unul dintre soldaţii care au arborat steagul sovietic deasupra Reichstag-ului din Berlin

A murit unul dintre soldaţii care au arborat steagul sovietic deasupra Reichstag-ului din Berlin
17 Feb 2010   •   19:43

Unul dintre soldaţii din Armata Roşie care a fluturat steagul sovietic deasupra clădirii Reichstag din Berlin, la finele celui de-al doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 94 de ani, în Republica Dagestan, relatează Ria Novosti. Abdulhakim Ismailov, născut în Dagestan, a fost unul dintre cei trei soldaţi din faimoasa fotografie în care banner-ul victoriei era arborat pe unul dintre turnurile Reichstag-ului.

Imaginea capturată de fotograful Evgeny Khaldey a devenit simbolul victoriei sovietice asupra Germaniei naziste. Fotografia este realizată pe 2 mai, la două zile după căderea Reichstag-ului, şi la cererea celei mai importante agenţii de presă ruse.

În ultimele zile ale celui de-al doilea Război Mondial, clădirea Reichstag a fost atacată de mai multe ori şi au fost arborate mai multe steaguri, însă istoric este consemnat doar Steagul Victoriei, înfipt acolo de locotenentul Berest şi sergenţii Egorov şi Kantaria, pe 30 aprilie 1945.

Abdulhakim Ismailov s-a născut în 1916 în Dagestan. Pentru participarea sa la război a fost decorat cu mai multe medalii de onoare, inclusiv cel mai mare titlu onorific: erou al Federaţiei Ruse. Ismailov a fost ultima persoană rămasă în viaţă dintre cei fotografiaţi de Khaldey.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Federatia Rusa razboi mondial
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close