Antena 3 CNN Externe A venit factura la gaze! Până mâine, Ucraina trebuie să plătească Rusiei 2,7$ miliarde

A venit factura la gaze! Până mâine, Ucraina trebuie să plătească Rusiei 2,7$ miliarde

A venit factura la gaze! Până mâine, Ucraina trebuie să plătească Rusiei 2,7$ miliarde
24 Ian 2014   •   16:27

Ucraina datorează 2,7 miliarde de dolari Rusiei, acesta fiind preţul pentru gazele naturale furnizate de gigantul energetic rus, Gazprom, pe parcursul anului trecut. Potrivit unui comunicat oficial, termenul scadent este 25 ianuarie.

"Debitul acestei datorii este stabilit având în vedere vechiul preţ, şi nu cel nou, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie", spune purtătorul de cuvânt al Gazprom.
"Este foarte posibil ca autorităţile de la Kiev să solicite o amânare a plăţii", a adăugat acesta, citat de RIA Novosti.

Gazprom preconizează ca în 2014 să furnizeze Ucrainei peste 40 de miliarde de metri cub de gaz.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat după întâlnirea din 17 decembrie, cu omologul său ucrainean, că Moscova va vinde companiei energetice ucrainiene, Naftogaz, gazul natural la un preţ de 268,50 de dolari/1000 de metri cubi, o sumă mult mai mică decât cea precedentă, de peste 400 de dolari la mia de metru cub.

Înţelegerea dintre cei doi preşedinţi asupra scăderii preţului la gaz şi obţinerea unui împrumut de 15 miliarde de dolari, acordat de Moscova partenerilor de la Kiev, au reprezentat primii paşi de restaurare a relaţiilor dintre cele două ţări, greu încercate după ce Ucraina îşi anunţase intenţia de o apropiere economică mult mai intensă cu Uniunea Europeană.

În noiembrie, autorităţile de la Kiev au surprins toate cancelariile europene atunci când au anunţat că renunţă la planul de semnare a unui acord de asociere cu UE, în favoarea strângerii legăturilor cu blocul Uniunii Vamale, format din mai multe state din fostul URSS şi condus de Rusia.

Decizia de a întoarce spatele Europei a stârnit proteste de masă în marile oraşe din ţară, care au condus la actuala criză politică de la Kiev şi confruntări violente între activiştii opoziţiei şi forţele de ordine.

×
Subiecte în articol: gaze naturale
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close