Antena 3 CNN Externe A zecea zi de proteste în Bulgaria. Mii de oameni manifestează pe străzi, nemulţumiţi de creşterea preţurilor

A zecea zi de proteste în Bulgaria. Mii de oameni manifestează pe străzi, nemulţumiţi de creşterea preţurilor

A zecea zi de proteste în Bulgaria. Mii de oameni manifestează pe străzi, nemulţumiţi de creşterea preţurilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    19 Feb 2013   •   19:37

Mii de protestatari continuă să se strângă, marţi seara, în centrele oraşelor Sofia şi Varna, precum şi în alte localităţi din întreaga ţară, pentru cea de-a zece zi de proteste, oamenii fiind nemulţumiţi de creşterea facturilor, informează Agerpres.

În capitală, au loc două manifestaţii simultane: una pentru a protesta contra facturilor mari la întreţinere, iar alta, a unor activişti ecologişti nemulţumiţi de decizia Ministerului Mediului de a permite construirea unor noi pârtii de schi şi a unei telecabine în parcul natural Pirin, lângă staţiunea Bansko.

În apropierea clădirilor parlamentului şi guvernului sunt dislocate forţe semnificative ale poliţiei şi jandarmeriei. În cursul după-amiezii, la Sofia a sosit o coloană de maşini blindate, însoţită de maşini ale poliţiei militare.

Ministerul Apărării a difuzat un comunicat de presă în care se afirmă că în Sofia au fost dislocate patru maşini blindate "Sand cat" care vor asigura ordinea în timpul ceremoniei de comemorare a 140 ani de la moartea marelui revoluţionar bulgar Vasil Levski, executat prin spânzurare de autorităţile otomane în anul 1873.

Premierul Boiko Borisov a refuzat, marţi, să prezinte demisia guvernului său. El a spus că pentru partidul său, GERB (de centru dreapta), ar fi convenabil ca alegerile parlamentare să fie anticipate, în iulie, dar a avertizat că în acest caz, nu vor fi finalizate la timp tronsoane importante din mai multe autostrăzi.

Borisov a precizat că proiectul de construire a unui pod între Calafat şi Vidin este ireversibil şi că şantierul va fi inaugurat în acest an.

Într-o încercare de a diminua tensiunea socială, premierul a spus că preţul energiei electrice ar putea fi diminuat cu 8% din 1 martie şi că licenţa societăţii de distribuire a energiei electrice CEZ va fi revocată în cursul zilei.

În acelaşi timp, liderul Partidului Socialist bulgar, Serghei Stanişev, a declarat marţi reporterilor că această formaţiune ar putea boicota activitatea parlamentului.

În ultimele zile, protestele din Bulgaria se transformă din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale. În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe cerând demisia premierului Boiko Borisov.

La Sofia, s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 persoane au fost reţinute de forţele de ordine. Cea mai mare acţiune de protest a avut loc însă duminică, atunci când pe străzi au ieşit circa 100.000 de persoane din întreaga ţară.

×
Subiecte în articol: Bulgaria proteste Boiko Borisov
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close