Antena 3 CNN Externe Abbas, puternic presat să reia discuţiile dintre israelieni şi palestinieni

Abbas, puternic presat să reia discuţiile dintre israelieni şi palestinieni

Abbas, puternic presat să reia discuţiile dintre israelieni şi palestinieni
Sursa foto: mahmoud abbas
27 Ian 2010   •   09:05

Oficiali din Autoritatea Naţională Palestiniană au dezvăluit, marţi, că Statele Unite îl presează foarte puternic pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, negând că administraţia americană ar fi prezentat un nou plan de a relua negocierile de pace.



Nabil Shaath, membru al Comitetului central al partidului Fatah al lui Abbas, a declarat că liderul american "îl presează puternic pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas pentru a relua negocierile de pace suspendate cu Israel, fără garanţii clare.."

"În loc să forţeze Israel să respect articolele din Planul de Acţiune, Washington, alături de comunitatea internaţională, pun presiune pe palestinieni fără a obliga Israelul să oprească colonizarea," sublinia Nabil Shaath.
Acesta a adăugat că SUA "nu este interesată în a intra în conflict cu Israel şi de aceea îşi direcţionează presiunea spre conducerea palestiniană."
El arăta că aceasta nu va schimba poziţia lui Abbas . "Conducerea palestiniană este fermă în a respinge cererile americane şi israeliene" .
Pentru depăşi presiunea, Abbas a început să viziteze mai multe ţări "în căutarea sa internaţională a unei protecţii " pentru poziţia sa.
Pe lângă actualul turneu ce a inclus Rusia, Kazahstan, Marea Britanie şi Germania, Abbas va mai vizita China, Japonia, India şi Africa de Sud, luna viitoare. .
În acelaşi timp Shaath a arătat că Autoritatea Palestiniană a respins oferta SUA de a relua negocierile, descriind propunerea ca "premiu de consolare ce este complet inacceptabil."
Potrivit unor relatări anterioare, trimisul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, în cea mai recentă vizită, a cerut Israelului să oprească operaţiunile militare în Cisiordania, pentru ca forţele palestiniene să controleze mai multe zone, şi să elibereze unii prizonieri în schimbul reluării procesului de pace.
Totuşi, un oficial palestinian a negat relatările din presa israeliană.
"Nu am auzit de o nouă ofertă americană până acum şi nu ştiu de unde au apărut aceste veşti," declara Yasser Abed Rabbo, membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.
Autoritatea Naţională Palestiană susţine că se va întoarce la masa negocierilor doar când Israel opreşte complet activitatea de colonizare din Cisiordania şi Ierusalimul de Est sau cel puţin garantează că va face acest lucru într-un anumit interval de timp în decursul discuţiilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace Mahmoud Abbas
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close