Antena 3 CNN Externe Absenţa liderilor occidentali de la înmormântarea preşedintelui polonez, criticată de euroscepticul Vaclav Klaus

Absenţa liderilor occidentali de la înmormântarea preşedintelui polonez, criticată de euroscepticul Vaclav Klaus

Absenţa liderilor occidentali de la înmormântarea preşedintelui polonez, criticată de euroscepticul Vaclav Klaus
Sursa foto: inmormantare
19 Apr 2010   •   09:34

Absenţa multor lideri mondiali de la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski, din cauza închiderii spaţiului aerian polonez, nu a trecut neobservată. Preşedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea sa eurosceptică, a criticat sever absenţa de la Cracovia a celor mai înalte personalităţi ale Uniunii Europene. Klaus însuşi s-a deplasat la funeralii cu trenul şi maşina, asemenea altor şefi de stat şi de guvern.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso, şi preşedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy, se numără printre personalităţile care au renunţat să vină la Cracovia, din cauza închiderii spaţiului aerian. Călătoria n-ar fi fost, totuşi, imposibilă, după cum a dovedit-o participarea la funeralii a unei delegaţii din Maroc, venite fără probleme la bordul unui mic avion. Iar preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek - e drept, polonez - a străbătut 1300 de kilometri cu maşina pentru a asista la funeralii. Un fost aliat al politic al lui Lech Kaczynski, şeful statului ceh Vaclav Klaus, nu a pierdut ocazia să sancţioneze comportamentul lui Barroso şi Rompuy.

?Faptul că n-a venit nimeni de la Bruxelles mi se pare de neiertat. Se vede că toate vorbele mari despre unitatea europeană sunt doar vorbe şi nimic altceva? a spus Klaus.

Până la urmă, la funeralii n-au mai ajuns decât 20 de delegaţii străine de nivel înalt, din cele 95 aşteptate. Preşedinţii Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, cancelarul Angela Merkel sau prinţul Charles al Marii Britanii sunt numele cele mai sonore de pe lista absenţilor. Adversarii politici ai lui Obama susţin că acesta ?a insultat Polonia?, deoarece, în ziua funeraliilor, s-a dus... să joace golf.

La Cracovia au fost, în schimb, prezenţi preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici, dar, mai ales, toţi liderii ţărilor est-europene. Şi preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a ţinut să-i aducă un ultim omagiu preşedintelui Kaczynski, cel care a sprijinit ferm Georgia în momentul invaziei ruse de acum doi ani.

Cotidianul britanic Times scrie că funeraliile au devenit, astfel, un prilej pentru ca est-europenii să-şi afirme simpatia pentru Polonia.

Antena 3

×
Subiecte în articol: presedinte Polonia înmormântare
Parteneri
Mugur Isărescu lasă de înţeles că se va ajunge la îngheţarea salariilor în România
x close